2022: Tecride karşı direnişin büyüdüğü yıl

2022, 21 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Kürt halkı ve dostlarının direnişi büyüttüğü yıl olarak kayıtlara geçti.

Türk devletinin ağır tecrit ve izolasyonu altında tutulan Kürt Halk Önderi için 2022 yılı boyunca Kurdistan, Türkiye, Ortadoğu ve dünyanın birçok ülkesinde onlarca girişim, kitlesel protesto ve gösteri gerçekleşti. Dünyanın onlarca ülkesinden yüzlerce avukatın BM ve CPT gibi uluslararası kuruluşlara yaptığı başvurular ise damgasını vurdu.

15 Şubat 1999 günü Kenya’nın başkenti Nairobi’de uluslararası bir komployla kaçırılıp esir alınan Kürt Halk Önderi Abdulllah Öcalan’ın İmralı adasındaki esareti 2022 yılında 23. yılını doldurdu. 23 yıldır aralıksız bir şekilde başta Kurdistan olmak üzere dünya halklarının onun fiziki özgürlüğü için verdiği direniş 2022’de de sürdü, İmralı’daki tecridin kalkması için verilen mücadele ise büyüdü.

Büyüyen direniş ve küreselleşen mücadele karşısında, en son 25 Mart 2021 tarihinde kendisinden haber alınan Kürt Halk Önderi üzerinde mutlak tecrit ve izolasyonun sürmesi için AKP-MHP faşist Türk rejimi de 2022’de de elinden geleni yaptı, kimi zaman dünyada benzeri az görülen yöntemlere başvurdu. Türk devletinin kendisine özgü kurduğu İmralı Tecrit ve İşkence Rejimi’nde zaten bütün yasal hakları elinden alınan Abdullah Öcalan’a karşı tecrit içinde tecrit anlamına gelen adına “disiplin cezaları” verilen insanlık dışı uygulama 2022’de sürdü.

‘DİSİPLİN CEZALARI’ OTOMATİK OLARAK UZATILDI

Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere İmralı’daki tutsaklara 2022 de ilk olarak 3 Şubat’ta disiplin cezası iddiasıyla 3 aylık aile görüş yasağı verildi. Avukatlar bu cezanın sona ermesi ardından Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvurarak aile görüşünün sağlanmasını istedi. 7 Haziran tarihinde yapılan başvuruda “Müvekkilleriyle bir an önce yüz yüze görüştürülmesini, İmralı Ada Hapishanesini Disiplin Kurulu ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından daha önce aile ve avukatlardan gizlenen yeni bir aile görüş yasağının olup olmadığını araştırılmasını ve varsa bu cezaların dayanaklarının taraflarına iletilmesi” talepleri yer aldı. 8 Haziran’da taleplere yanıt veren hakimlik, “disiplin cezalarının halen sürdüğü” gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

Avukatlar, bunun üzerine 15 Haziran’da Bursa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Bu itiraza ise 23 Haziran’da yanıt verildi. Mahkeme, Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklarla ilgili İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı’nın 31 Mayıs’ta 3 aylık yeni bir disiplin cezasının verildiğini belirterek, itirazı reddetti. 13 Nisan’da verilen görüş yasağının 18 Ekim’de son ermesinin ardından, bu yasak otomatik olarak altı ay daha uzatıldı. 18 Ekim’den sonra Bursa İnfaz Hakimliği’ne görüş başvurusunda bulunan Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Abdullah Öcalan’a 21 Ekim tarihinde kesinleşen yeni bir 6 aylık “avukat görüş yasağı” cezası verildiğini öğrendiler.

AVUKATLAR: CPT’NİN ZİYARETİNDE GÖRÜŞE ÇIKMADI

İmralı’daki tecrit Türk devletine özgü böylesine garip uygulamalarla sürerken, 2022 yılındaki bir başka çarpıcı gelişme ise İmralı’daki tecrit ve işkencenin uluslararası muhatabı olan Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) cephesinde yaşandı. 29 Kasım’da yazılı açıklama yapan Asrın Hukuk Bürosu, CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Kürt Halk Önderi’nin görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahip olduklarını bildirdi.

Asrın Hukuk Bürosu’nun aynı açıklamasında “Ne yazık ki CPT ile yaptığımız görüşmede de bu duyumun aksini teyit edememiş bulunuyoruz” bilgisine verildi. Bu açıklama Kürt halkının önderlerinin yaşamı ve sağlığına yönelik kaygılarını artırırken, bu durum başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Kurdistan’ın dört parçası Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkelerinde kitlesel protestoları tetikledi.

Uluslararası arenada bir başka gelişme de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) cephesinde yaşandı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, Yunanistan'a karşı başvurusu Kasım’ın son günlerinde AİHM tarafından kabul edilerek işleme konuldu. Başvuruda, uluslararası güçler tarafından 9 Ekim 1998'de startı verilen komplo sürecinde Yunanistan'da Abdullah Öcalan'a dönük devreye sokulan uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğunu belirtildi.

Türk devleti ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ilişkin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne (AKBK) sunduğu Eylem Planı’nda bir kez daha “umut hakkını” uygulamayı reddetti. AKBK Türkiye’ye 2022 yılının Eylül ayına kadar “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” ile ilgili atacağı adımlara dair bildirim yapması için süre vermişti. Türk devleti, 14 Ekim 2022’de “umut hakkı” izleme süreci için yeni bir eylem planı sundu. Ancak bazı “suçların” “istisna” olduğunu tekrarlayan Ankara, İmralı’daki tutsakların bu inceleme mekanizmasından “muaf” tutulduğu bildirdi.

AİHM, CPT ve Türk devletinin cephesinden bu gelişmeler yaşanırken Kürt halkı ve dostları, insan hakları savunucuları, aydınlar, avukatlar, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yıl boyunca hem Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü hem de İmralı’daki tecridin kırılmasını talep ettiler. İşte 2022’de yaşanan İmralı eksenli yaşanan gelişmelerin panoraması:

KURDİSTAN VE DÜNYADA KİTLESEL GÖSTERİLER

ÖZGÜRLÜK NEWROZU: Kürt Özgürlük Hareketi’nin “50. Yıl Newrozu” olarak tanımladığı 2022 yılındaki Newroz kutlamalarına “Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi” damgasını vurdu. Özellikle Amed, 21 Mart 2015’te çözüm deklarasyonunun okunmasından bu yana en görkemli Newroz kutlamasına tanıklık etti. Polis barikatlarını ve saldırılarını aşarak alana ulaşan insanların sayısı bir milyonu aştı. Newroz’da önce çıkan temel mesaj Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi oldu.

KÜRT HALKI AMARA'YA YÜRÜDÜ: Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 73’üncü yaş günü dolayısıyla Amara’ya yürüdü. Abdullah Öcalan’ın doğum yeri olan Amara’ya gitmek için Bakûrê Kurdistan’ın birçok kenti ile Türkiye metropellerinden binlerce insan yola çıktı. Doğum günü kutlamasına katılmak isteyen halk, Türk polisinin engellemelerine rağmen Halfeti yolunda ilerledi. Amara yolunda bir araya gelen gruplar, halaylar eşliğinde "Rojbûna te pîroz be ey Serok Apo" sloganı attı.

BÜYÜK GEMLİK YÜRÜYÜŞÜ: 12 Haziran 2022 günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde süren tecridin kaldırılarak demokratik çözüme imkan tanınması talebiyle “Tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla HDP, HDK, DTK, TJA, MED TUHAD-FED ve DBP tarafından Büyük Gemlik Yürüyüşü organize edildi. Kuzey Kurdistan’ın hemen hemen bütün kentleri ile Türkiye metropellerinden binlerce insan kollar halinde için yola çıktı. Ancak yürüyüşçüler Türk devletinin saldırılarına maruz kaldı. Özellikle Gemlik’e gitmek için İstanbul Kadıköy’de toplanan kitleye Türk polisinin saldırısı sırasında çekilen görüntüler yıl boyunca hafızalarda kaldı.

ÖZGÜRLÜK EYLEMİ 10. YILINA GİRDİ: Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin 25 Haziran 2012 tarihinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve tecridin kırılması amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde başlattığı Özgürlük Nöbeti 2022’de 10. yılına girdi. Yaz, kış demeden aralıksız bir biçimde devam eden eylemi her hafta Avrupa’nın değişik kentlerinden gelen sayıları 5-7 arası değişen gruplar devraldı. Kürt halkının en uzun soluklu sivil eylemlerinden biri olarak tarihe geçen Özgürlük Nöbeti, 2022 yılı sonu itibariyle 548’nci haftasına girdi.

BM ÖNÜNDEKİ EYLEM 2. YILINDA: Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için yürütülen “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesi kapsamında İsviçre'nin Cenevre kentinde sürdürülen oturma eylemi ikinci yılına girdi. 25 Ocak 2021'den bu yana her çarşamba Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'nin bulunduğu Place des Nations meydanında açtıkları direniş çadırı etrafında Kurdistanlılar ile dostları her Çarşamba günü oturma eylemini gerçekleştirdi.

MECLİSTE TECRİT PROTESTOSU: 6 Ara 2022 günü ise bu kez İmralı’daki tecrite yönelik protestonun adresi Ankara oldu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parlamento Grubu, Meclis Genel Kurulu’nda bütçeye dair söz aldığı oturumda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi protesto etti. HDP Grubu, Meclis sıralarına “Tecrit işkencedir”, “Tecride son verin”, "Tecrit, insanlık suçudur", "Mutlak tecrit, mutlak suçtur”, "Tecrit varsa, hukuk yoktur" dövizleri astı.

KURDISTAN VE DÜNYADAN YIL BOYUNCA SÜREN ÇAĞRILAR

CPT ESKİ BAŞKANI PALMA: 10 Şubat 2022 günü İtalya’nın başkenti Roma’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları ile İtalyan’ın tanınmış birçok isminin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantının önemli konuşmacılarından biri CPT’nin eski Başkanı Mauro Palma’ydı. CPT başkanı iken Abdullah Öcalan’ı üç kez görme şansı olduğunu, en son ise 2011’de gördüğünü belirten Palma “Abdullah Öcalan’ın üzerinde sürekli izolasyon var, bu konuda CPT olarak bazı girişimler yapıldı ancak istenilen iyileşmeler maalesef yaşanmadı Abdullah Öcalan’ın durumu çok farklı ele alınıyor; ona has bir sistem uygulanıyor. Bunun adı da total izolasyondur” dedi.

MANDELA’NIN AVUKATI: Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen “Tecrit Siyasetine Karşı Barış Hakkı” konferansına katılan Güney Afrika Lideri Nelson Mandela’nın avukatı Siraj Desai, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşması gerektiğini belirtti. Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesinin insan hakkı ihlali olduğunu belirtip, tecridin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Desai şu çağrıda bulundu: Nelson Mandela bile Aprthact rejimine rağmen 20 yıl sonra cezaevinden tahliye oldu. Öcalan’ın tahliyesi için ise siyasi bir karar gerekiyor. Tahliyenin barışa ve topluma katkısı olmalı.”

MARGARET OWEN: İngiltere’nin deneyimli insan hakları hukukçularından Margaret Owen, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin, işkenceye vardığını ve tamamen hukuksuz olduğunu belirterek, BM sözleşmeleri, Mandela Kuralları, AİHS ve AİHM kararları dahil evrensel hukuk ilkelerinin ve insani normların ihlal edildiğini duyurdu. Abdullah Öcalan’dan 25 Mart 2021'den beri hiçbir haber alınmadığını, avukat ve aile görüşü başvurularının reddedildiğini hatırlatan Owen şöyle konuştu: “18 aydan beri nasıl olduğunu, sağlık durumunu bile bilmiyoruz. Kürt halkının önderidir, insanlık tarihinin güçlü insanlarından biridir. Cezaevinde bile üreten, yazan, sorunları çözmek için uğraşan biridir. Devam eden korkunç çatışmanın çözümü için temel aktördür” dedi.

OXFORD’UN ÖNEMLİ İSMİ: Oxford Üniversitesi Kıdemli Araştırmacısı ve Sosyal Antropolog Dr. Amber Huff Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ederek onun içerisinde bulunduğu durumun kesinlikle insan haklarının çiğnenmesi olduğunu bildirdi. Dr. Huff, Kürt Halk Önderi’nin esaretiyle ilgili ise şu çarpıcı değerlendirmede bulundu: “Türk devleti Abdullah Öcalan’ı demir parmaklıklar arkasına koyup aslında fikirlerini ve insanların umutlarını da tutsak edebileceklerini sandılar. Türk devleti halen Abdullah Öcalan’a izolasyon uygulamaya devam ediyor; çünkü Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin getireceği sonuçlardan ve onun fikirlerinin insanları etkilemesinden korkuyorlar.”

NOAM CHOMSKY: Amerikalı dil bilimci ve aynı zamanda Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi'nin önde gelen isimlerinden Noam Chomsky,  Kürt Halk Önderi’nin derhal serbest bırakılmasını istedi. Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecride ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Chomsky şöyle konuştu: “Abdullah Öcalan, ancak insanlık dışı olarak tabir edilebilecek bu esaretten derhal serbest bırakılmalıdır. Onun fikirleri, Rojava’daki çarpıcı kazanım ve gelişmelere ilham kaynağı olurken, aynı zamanda bölgeye hakim olan tüm otoriter rejimlerin -haklı olarak- meşru olmayan güçlerine bir tehdit olarak da algılanmaktadır.”

ELDH İSTANBUL’DAN ÇAĞIRDI: 8 Kasım 2022 günü Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen çok sayıda avukat İstanbul’da basın toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan önemli isimlerden birisi Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları için Avukatlar Birliği (ELDH) Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Schmidt’di. ELDH olarak İmralı’daki tecridin kaldırılması için Türk Adalet Bakanlığı’na gönderdikleri mektubu okuyan Schmidt “25 Mart 2021 tarihinden bu yana Abdullah Öcalan’dan haber alınmamasının yarattığı endişeye tanıklık etmekteyiz. Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden avukatlar olarak, bu durumun siyasi ve toplumsal etkilerinin de farkındayız. Avrupa halkları da bu tecridin farkında” diye konuştu.

İRAN VE ROJHILAT’TAN 62 AYDIN: İran ve Rojhilat’lı (Doğu Kurdistanlı) 62 siyasetçi, yazar, sanatçı ve aydın ortak bir mektup yayınlayarak Ortadoğu’da barışın sağlanması için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerektiğini belirtti. 31 Temmuz 2022 günü 62 ismin çağrısında “Özgürlük, barış, demokrasi, eşitlik ve adalet isteyen halklar olarak Önder Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne ilişkin ciddi ve etkili bir adım talep etme zamanıdır. Bu adım Kürt halkı ve bölgede yaşayan halkların özgürlük ve adaletlerinin sağlanabilmesi için her insanın talep etmesi gereken doğal bir haktır” denildi.

BAŞUR’LU 415 İSİMDEN BİLDİRİ: Güney Kurdistan (Başur)’da aralarında öğretim görevlisi, yazar, aydın, sanatçı, milletvekilleri, gazeteci ve aktivistlerin de bulunduğu 415 kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için bildiri yayımladı. Bildiride şu çağrıya yer verildi: “Sayın Abdullah Öcalan, bir bilge ve özgürlük savaşçısı olarak, uluslararası bir komplo sonucu 24 yıldır İmralı Cezaevinde tecritte tutulmaktadır. Önder Öcalan, halkının ve tüm Ortadoğu halklarının hak ve özgürlükleri için savaşmakta, özgürlük hareketine önderlik etmektedir. Ayrıca teorik, politik ve sosyal alanlarda yazılmış onlarca kitabı vardır.”

175 YILLIK SENDİKADAN ÇAĞRI: İngiltere’de milyonlarca örgütlü işçiyi temsil eden 16 sendikanın sürdürdüğü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyası 2022 yılında büyüyerek devam etti. 1847 yılından bu yana sendikal hareket içerisinde aktif mücadele eden Fırın, Gıda ve Genel İş Sendikası BFAWU, 200 delegenin katımıyla Haziran  ayında gerçekleştirdiği yıllık konferansında Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısı yaptı. İngiltere’nin Hastings şehrinde gerçekleşen konferansa katılan yüzlerce delegeye hitap eden Sendika Genel Sekreteri Sarah Wooley, Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyasına aktif destek olmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

İKİ BÜYÜK SENDİKA KAMPANYA KATILDI: Nisan ayında ise Britanya Ulusal Eğitim Sendikası (NEU), Britanya merkezli süren ve İngiliz İşçi Sendikal hareketinin öncülük ettiği Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’na destek verdiğini ilan etti. Sendikanın kongresinde “Freedom for Öcalan” posterleriyle ayağa kalkan binlerce eğitim emekçisi delege, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü istedi. NEU sendikasının Britanya genelinde yaklaşık 500 bin üyesi bulunuyor. Bir ay sonra Mayıs ayında ise bu kez İngiltere’de sosyal hizmetler sektöründe çalışan 15 bin işçiyi temsil eden Social Workers Union (SWU) Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’na katılma kararı aldı.

KURDİSTAN, TÜRKİYE VE DÜNYADAN BAŞVURULAR

HUKUK ÖRGÜTLERİ CPT’YE BAŞVURDU: 2022 yılındaki en önemli gelişmelerden birisi de uluslararası hukuk örgütlerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için yaptığı girişimlerdi. 6 Nisan’da Avrupa Demokrasi İçin Hukukçular Derneği (European Assocation of Lawyers For Democracy & World Human Rights (ELDH), Avukatlar İçin Avukatlar (Lawyers For Lawyers) ve AED, İmralı için Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvurdu. Başvuruda, CPT’den İmralı Cezaevi’ne ziyaret düzenlemesi ve avukatların tecritte olan müvekkilleri ile görüşmelerinin sağlanması için acil harekete geçmesi talep edildi.

AVUKATLARDAN BM’YE BAŞVURU: Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Mayıs ayında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ile İmralı’da tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aile ve avukat ziyaretlerinin sağlanması talebiyle Birleşmiş Milletler (BM) İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezanın Önlenmesi Alt Komitesi’ne (SPT) başvuruda bulundu. Avukatlar, şu ana Türk devleti nezdinde yaptıkları başvurulardan bugüne kadar hiçbir şekilde olumlu sonuç almadıklarının altını çizerek müvekkillerinin “incommunicado” kapsamında alıkoyulduğunu ifade etti.

22 ÜLKEDEN 350 AVUKAT: Dünyanın farklı kıtalarından bulunan 22 ülkeden 350 avukat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsakları ziyaret etmek için Türk Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Aralarında birçok tanınmış ismin de bulunduğu avukatların başvurusu 14 Eylül 2022 günü Brüksel’de düzenlenen basın toplantısı kamuoyuna duyuruldu. Demokrasi için Avukatlar Sendikası (SAD) Başkanı ve Avrupalı Demokrat Avukatlar’dan (AED) Hélène Debaty, Brüksel İlerici Avukatlar Ağı’ndan Selma Benkhelifa, Belçika Almanca ve Fransızca Avukatlar Barosu Müdürü Stéphane Boonen ve Brüksel Barosu Eski Başkanı Maurice Krings konferansa konuşmacı olarak katıldı.

ORTADOĞU VE K.AFRİKA’DAN 756 AVUKAT: 19 Eylül 2022 günü Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan 756 avukat Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme talebinde bulundu. Asrın Hukuk Bürosu başvuruya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Fas, Filistin, Federe Kurdistan, Irak, Lübnan, Mısır, Rojava, Suriye ve Ürdün’den toplam 756 meslektaşımız Adalet Bakanlığına başvuru yaparak uzun süredir haber alamadığımız Sn.Öcalan, Sn.Yıldırım, Sn.Konar ve Sn.Aktaş ile görüşme taleplerini iletmişlerdir.”

İSTANBUL’DA 155 AVUKAT: 21 Kasım 2022’de ise Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi’ne bağlı 155 avukat, İmralı'daki tecrit koşullarının sona erdirilmesi, avukat görüş yasağının kaldırılması, iç ve uluslararası mevzuatta yer alan haklarının temini yapılan başvuruların takibi için İstanbul Barosu’na başvuruda bulundu. Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde iç hukuk ve uluslararası hukukun devre dışı bırakıldığına işaret eden ÖHD İstanbul Barosu’nun Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunmasını istedi.

29 BARODAN 775 AVUKAT: 29 baroya kayıtlı 775 avukatın İmralı Cezaevi’ne karşı devreye konulan avukat yasağına karşı 10-17 Haziran tarihleri aralığında avukat ziyareti gerçekleştirmek talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu. İmralı tecridine karşı 775 hukukçu, 10-17 Haziran tarihleri arasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme yapma talebiyle başvuru yaptı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatların başvurusunu Amed’de düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

AMED BAROSU’NDAN BAŞVURU: Aralık ayının ilk günlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) 105 avukatla birlikte girişimlerde bulunma talebiyle Amed Barosu’na başvurdu. Bu başvuruya istinaden Amed Barosu Başkanlığı, 14 Aralık’ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la görüştürülmeyerek mesleki faaliyetleri engellendiği gerekçesiyle Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği’ne (TTB) ihlalin giderilmesi için başvurduğunu duyurdu.

ŞİRNEX BAROSU’NDAN BAŞVURU: Amed Barosu’nun ardından Şirnex Barosu da Kürt Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başvurdu. Baro başvuruyu şu sözlerle kamuoyuna duyurdu: “Baro tarafından yapılan açıklamada, "Baromıza bağlı bulunan avukatların İmralı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş isimli müvekkilleri ile görüştürmeyerek mesleki faaliyetlerinin engellendiği gerekçesiyle baromuza yaptıkları başvuruya istinaden; Adalet Bakanlığı ve TBB’ye bahse konu ihlalin giderilmesi için başvuru yapılmıştır.”

RİHA BAROSU’NA BAŞVURU: Kuzey Kurdistan’ın bir başka büyük kenti Riha’da da avukatlar benzer bir girişimde bulundu. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile görüşmesinin engellenmesine karşı 24 Kasım günü Riha Barosu’na başvurdu. 39 avukat başvuruyu gerçekleştirdikten sonra bir basın toplantısı yaptı. Barodaki toplantıda konuşan ÖHD Riha Şubesi üyesi avukat Serdar Tüm, Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklarla görüşmenin engellendiğini hatırlatılarak, bu engellemelerin ulusal ve uluslararası mevzuata dayandırılamayacağını kaydetti.

HDP’DEN ZİYARET BAŞVURUSU: 20 Ekim günü Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar,  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan ile Parti Sözcüsü Ebru Günay da başvuru yapan heyet içerisinde yer aldı. Adalet Bakanlığı’na yapılan başvuruda, İmralı Ada Cezaevi’ne ziyaret talep edildi. 30 Kasım’da ise DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Nuran İmir ve Erdal Aydemir benzer bir başvuruda bulundu. Kürt Halk Önderi ile görüşmek için başvuru yapanlardan birisi de HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş oldu.