23 tutsağın durumu çok ağır

İHD Ankara Şube Başkanı Nuray Çevirmen, İç Anadolu’daki cezaevlerinde 116 hasta tutsağın bulunduğunu, bunlardan 23’ünün cezaevinde kalamayacak kadar ağır olduğunu söyledi.

Türkiye cezaevlerinde hasta tutsakların sorununun inanılmaz boyutlarda olduğunu kaydeden İHD’den Nuray Çevirmen, Adalet Bakanlığının konu ile ilgili verileri açıklamadığını belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Başkanı Nuray Çevirmen, ANF’ye konuştu. İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan hasta tutsaklara ulaşmaya ve tek tek bilgi edinmeye çalıştıklarını söyleyen Nuray Çevirmen, “Hasta mahpusların sayısı 2017’de 137’di. Bugün İç Anadolu’daki sevklerden ve tahliyelerden dolayı 116 hasta mahpus var. Bu sayılar da bize başvuru yapabilen, ulaşabilen, bir şekilde irtibat kurabilen hasta mahpusların sayısıdır. Türkiye cezaevlerinde hasta mahpusların sorunu inanılmaz boyutlardadır. Adalet Bakanlığı konu ile ilgili verileri açıklamıyor. Sadece İç Anadolu’da 23 tutsak, kesinlikle cezaevinde kalamayacak kadar ağır hasta hasta” dedi.

SAĞLIĞA ERİŞİM HAKKI

Hasta tutsakların sağlığına erişim hakları için birçok kuruma başvurduklarını, ancak sonuç alamadıklarını ifade eden Çevirmen, şöyle devam etti: “Ankara Tabip Odası’nın da desteğiyle 2018’de hasta tutsaklarla ilgili bir rapor hazırladık. Bu raporu Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Adalet Bakanlığı Tevfik Evleri Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’na ilettik. En uzun süren cevap, bir ayda geldi. Bu kadar kısa bir sürede cevabın gelmesi, aslında raporların incelenmediğinin göstergesidir. O kadar insanın özel durumu, hastalıkları, tedavi erişim engelleri varken hiçbir problem yokmuş gibi kısacık bir sürede bize cevap verilmesi, aslında hasta mahpusların sorunlarına eğilmemelerinin sonucudur. Tedavi erişim engellerinden dolayı birçok hastanın yaşamını yitirdiğine tanık oluyoruz. Kalp hastalıkları, kanser hastalıkları ve başka birçok hastalıklar… Örneğin; İzmir Menemen Cezaevi’nde hijyenik koşullar, yani enfeksiyon nedeniyle 14 mahpus yaşamını yitirdi. Cezaevlerinde bu kadar ölüm varken olayın boyutunun ne kadar devasa olduğunu da görebiliriz.’’

290 BİN TUTSAK VAR

Türkiye cezaevlerinde 2016 yılının ilk 6 ayının verilerine göre 2 bin 300 kişi yaşamını yitirdiğini ama ölüm sebepleriyle ilgili bil verilmediğini belirten Çevirmen, şunları paylaştı: “Cezaevlerinin kapasitesi o dönemde 194 bin, Mayıs 2019 itibarıyla 280 bin, bugün ise 290 bin civarında. Dolayısıyla cezaevlerindeki ölümler bizim bildiğimizin dışında çok çok daha fazladır. Çünkü geneli basına yansımıyor. Bu normal bir süreç gibi kabullenilmiş vaziyettedir. Oysa cezaevlerindeki ölümler engellenebilir. Biz birçok defa konuyla ilgili gerekli kurumlara başvuruda bulunduk. Her gelen vaka için ayrı ayrı yazılar yazıyoruz. Ne yazık ki herhangi bir adım atılmıyor. Neden adım atılmadığını biz de bilemiyoruz. Şu anda cezaevlerindeki hasta mahpusların durumu çok büyük bir problem olarak devam ediyor.”