Mızraklı'nın cezası onaylandı, DEM Parti ‘yargı darbeleriyle tasfiye çabası’ dedi

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, Adnan Selçuk Mızraklı’ya verilen 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezasının Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onanmasına tepki göstererek, “yok hükmünde” dedi.

Yargıtay, itirafçı tanık Hicran Berna Ayverdi'nin ifadelerine dayanarak Amed eski Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'ya verilen 9 yıl 4 ay hapis cezasını onayladı. 

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, daha önce dosyayı eksik inceleme nedeniyle bozmuştu.

Yazılı bir açıklama yapan DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, “31 Mart 2019’da Diyarbakır halkının iradesiyle seçilen ve Büyükşehir Belediye Eş Başkanlığı görevinden kayyım darbesiyle uzaklaştırılan Adnan Selçuk Mızraklı’ya verilen 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezası Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onanmıştır. Bu, hukuki değil siyasi bir karardır. Bu yargı darbesi, başta Diyarbakır halkı olmak üzere Kürtler ve demokratik kamuoyu nezdinde yok hükmündedir.” diye belirtti.

Açıklamada, “İktidarın siyasi operasyonlarına ön ayak alan yargının eliyle Kürtlere, seçilmiş iradelerine ve muhaliflere amansız bir düşman hukuku uygulanmaktadır. Yüz binlerce vatandaşın oyuyla seçilen Mızraklı’ya hukuksuz bir biçimde verilen ceza ile yurttaşların seçme ve seçilme hakkı yok sayılmıştır. Ayrıca demokratik meşruiyetin temel şartı olan halk egemenliği Kürtler özelinde ihlal edilmiştir.” ifadeleri kullanıldı. 

Demokratik siyaset alanını “yargı darbeleriyle tasfiye etme çabası”, karşısında “asla geri adım atmayacaklarını” vurgulayan DEM Parti, şunları ekledi:

“Kürt siyasetçiler, tarih boyunca faili meçhul cinayetler, cezaevleri ve birçok kirli yöntemle susturulmaya çalışılmış, ancak onurlarından ve barış ve özgürlük mücadelelerinden asla vazgeçmemiştir. Yapılan bu yargı darbelerine rağmen, ne Mızraklı ne de tek bir tutsak arkadaşımız zulüm düzeni karşısında asla başını eğmeyecektir.

Taraflı ve bağımlı iktidar yargısının vermiş olduğu bu kararın, evrensel demokratik hukuk ilkeleri çerçevesinde ve Diyarbakır halkı nezdinde bir hükmü ve değeri yoktur. Bu haksız ve hukuksuz kararı en sert biçimde kınıyoruz.”