Amed’de ‘ulusal birlik’ çağrısıyla Newroz startı verildi

Bu yıl onlarca merkezde kutlanacak Newroz’un startı Amed’de ulusal birlik çağrısıyla verildi. Newroz şarkısının tanıtımı da yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Amed’de Kürdistani İttifak partileriyle yaptığı toplantının ardından, toplantı bileşenleriyle birlikte Newroz 2021 kutlamalarının startını verdi. Kutlamalar 30’u il olmak üzere en az 61 merkezde yapılacak.

Buldan, bu vesileyle aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Partiya Azadî ve Özgür Kadın Hareketi’nin (TJA) olduğu parti ve oluşumların sözcüleri ve temsilcileri ile bir araya geldi.

 2021 NEWROZU

Bir açıklama yapan Buldan, “2021 Newrozu'nun tüm dünya halklarına barışı, özgürlüğü, kardeşliği ve demokrasiyi getirmesini yürekten temenni ediyorum. Dünya halklarının en fazla demokrasiye özgürlüğe kardeşliğe ihtiyaç duyduğu bir dönemde pandemi koşullarında 2021 Newrozu'nu kutlayacağız” dedi.

Geçen yıl salgın nedeniyle Newroz’u kutlayamadıklarını ifade eden Buldan, “En büyük coşkuyu ve en anlamlı Newroz'unu 2013 yılında kutladık. Bu ülkenin geleceği Türkiye halklarının geleceği açısından 2013 Newroz’u tarihsel öneme sahip, Kürtlerin tarihine tüm Ortadoğu halklarının tarihine, çözüm sürecinin devam ettiği bir dönemde Sayın Öcalan'ın milyonlara hitaben yazdığı Newroz deklarasyonu burada Amed’de okundu ve deklare edildi” dedi.

TECRİT ACİLEN KALDIRILMALI

“Eğer o deklarasyon dikkate alınsaydı ve orada yazılanlar ifade edilenler dikkate alınmış olsaydı, bugün Türkiye ve Ortadoğu’da yaşananlar böyle olmayacaktı” diyen Buldan, bugün yapılması gereken tek şeyin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin acilen kaldırılması olduğunu vurguladı.

Buldan, “Türkiye halkları ve toplumu toplumsal bir barış istiyor. Bu toplumsal barış, Kürtleri inkar ederek olmaz, bu barış Kürtlerin diline, kimliğine, kültürüne yasaklar koyarak olmaz. Bizler gerçek barışı ve demokrasiyi ancak ve ancak birbirimizin kimliklerine, dillerine ve kültürlerine saygı duyarak ve kabul ederek gerçekleştirebiliriz. Bu kadim bayramın Newroz bayramının buna vesile olmasını yürekten temenni ediyoruz, inanıyoruz bu topraklarda barış er ya geç gerçekleşecektir. Adalet, eşitlik, özgürlük, demokrasi mutlaka gerçekleşecektir” dedi.

DTK: NE KADAR SALDIRIRLARSA O KADAR ERKEN GİDECEKLER

Aynı toplantıda bir konuşma yapan DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, Kürt halkının tarihi günlerden geçtiğini belirtti.

Kürdistan’ın dört parçasındaki saldırılara işaret eden Öztürk, “Ne kadar saldırırlarsa, o kadar erken gideceklerdir. Newroz sadece baharın gelişi değildir, ne kadar Dehak varsa, bu Dehaklara karşı Demirci Kawalar vardı ve başarıya ulaşmıştır. Barıştan söz edeceksek, direniş olmadan olmaz. Kürt halkı için, Ortadoğu halkları için 2021 Newrozu, direnişi büyütmenin, 21’inci yüzyılı Kütlerin yüzyılı olması için önemlidir. Newroz ateşini harlayacağız. Tecridi kıracağız. Newroz kutlu olsun” dedi.

KKP: NEWROZ’UN EN ÖNEMLİ MESAJI, ULUSAL BİRLİK

KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, “Yüz yıldır sürekli jenositte maruz kalmış Kürt halkı, Newroz’da anma yapar. Neden kutlamadır, kazanımlarını kutluyor. Önemli siyasi mesajlar veriliyor. 2021 yılı Kürt halkı için birlik açısından çok önemlidir” diye konuştu.

Çiftyürek, “Bugün DAİŞ karşıtı koalisyon, Başur ve Rojava’nın bir olduğunu söylüyor, peşmerge ve DSG’nin bir olduğunu söylüyor. Kürdistan’ın dört parçasında bütün siyasi yapılara bir olarak bakıyor. Kürtlerin bir olması gerekiyor. Ancak birlik olmuyoruz. Kürtlere birlik dayatılıyor. O nedenle 2021 Newrozunun en önemli mesajı Kürt ulusal birliğidir” diye ekledi.

AZADÎ: STATÜ İÇİN BİRLİK OLUŞTURULMALI

Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî, “Mazlum halklar birlik olmadığı sürece, başarıya ulaşamaz. Bugün herkes kendi ölüsüne ağlıyor. Kürtler diğer halklar gibi statü sahibi olmak istiyorsa, birliği oluşturmalıdır. Aksine hiç bir şekilde başarıya ulaşamayız” şeklinde konuştu.

DBP: BU NEWROZ BAŞLANGIÇ OLACAK

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, şunları ifade etti: “2021 Newrozu Kürt halkının özgürlüğü ve geleceği için başlangıç olacaktır. Bu Newroz Kürt birliğine vesile olacaktır. Kürt partileri olarak hazırız. Halkımız da ulusal kıyafetleriyle, cesaretle; soykırımlara, Kürt halkına yönelik imha ve inkar politikalarına karşı direniş ruhuyla Newroza katılmalı. Bu nedenle Newroza katılım çok önemlidir. Newroz kutlu olsun.”

NEWROZ ŞARKISI: DÎSA LI NEWROZA

Newrozu kutlamalarının bu yılki programı kapsamında, Newroz şarkısı da hazır hale geldi ve tanıtımı yapıldı.

Newroz şarkısı da bu vesileyle açıklandı. Sözleri Mihemedê Pirosî'ye ait şarkının klibi tanıtıldı. Şarkıyı şu sanatçılar seslendiriyor: Dîlan Yiğit, Jiyan Savcı, Cejna Saruhan, Kadir Çat, Umut Botan, Murat Bakrak, Devrim Özlük, Mêrxas Viyan ve Merve Admiş.