Çavuşoğlu’nun gerilim yüklü ABD ziyareti

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24 Haziran seçimleri öncesi ABD’yi ziyaret etti. Gündeminde, AKP iktidarının Kürt düşmanlığı, Rusya ile yapılan S-400 anlaşması, ABD’de satışına muhalefet edilen F-35 savaş uçakları ve daha bir çok konu var.

ABD ile Türkiye arasındaki gerginliğin tırmandığı bir dönemde Çavuşoğlu, Washington’a ziyarette bulundu. İlk işi Washington'da Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafından Amerika Diyanet Merkezi'nde (DCA) düzenlenen iftar programına katılmak oldu.

Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla ikili bir görüşmenin yanısıra Kongre’de temaslarda bulunması ve bazı düşünce kuruluşlarını ziyaret etmesi bekleniyor.

ABD ile Türk devleti arasında özellikle Türkiye’nin Suriye’deki çete grupları ile olan yoğun suç ortaklığı, Rusya ve İran ile olan yakınlaşması nedeniyle gerginlik yaşanıyor. Bir NATO ülkesi olarak Rusya ile S-400 hava savunma anlaşması yapması, ittifakların tepkisine yol açıyor. Suriye’de ise Türk işgalciliği ve Minbic’e yönelik işgal tehditleri iki ülke arasındaki gerilim noktalarından birini oluşturuyor.

ABD, TÜRKİYE’YE PATRİOT SATMADI

Çavuşoğlu, iftar yemeğinde yaptığı konuşmada ABD ile Türkiye arasındaki gerilimi kabul etti. Çavuşoğlu, "S-400'ler konusunda da ABD ile aramızda bir gerginlik oluşmuş durumda. Ancak biz önce ABD'den ve müttefiklerimizden bu sistemleri almak istedik. Ama satmadılar" dedi.

Minbic konusunda ise bir anlaşmadan bahseden Çavuşoğlu, Pompeo ile birlikte onay vermeleri halinde uygulamaya başlayacaklarını söyledi. Çavuşoğlu, “Bu ikili ilişkilerde bir dönüm noktası olabilir” dedi.

MİNBİC İDDİASI

Türkiye’nin Minbic konusunda “anlaşma” yapıldığına dair şimdiye kadar yapılan açıklamalar ABD tarafından yalanlanmıştı. AKP’nin sözcüsü Anadolu Ajansı, geçen hafta yayınladığı bir haberde iki bakanın nihai anlaşmayı imzalayacağını iddia etti. Aynı ajansa göre teknik mutabakat uyarınca YPG güçleri Fırat’ın doğusuna çekilecek, Türk ve Amerikan taraflarını askeri ve istihbari unsurları ilçede ortak denetime başlayacak. Türk devletinin bölgedeki varlığını kabul eden bir güç bulunmuyor.

BRUNSON KRİZİ

Gerilim noktalarından birini de bir buçuk yılı aşkın bir süredir Türkiye’de tutuklu olan Amerikalı rahip Andrew Brunson oluşturuyor. Brunson, 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü ardından başlatılan tutuklama furyasının kurbanlarından biri olmuştu. ABD, rahibin serbest bırakılmasını istiyor. ABD Başkanı Donald Trump, Nisan ayında Twitter mesajında, “Brunson’a casus diyorlar ancak ben ondan daha casusum. Umarım ait olduğu yere, evine, güzel ailesine dönmesine izin verilir!” diye tepki göstermişti.

TÜRKİYE’NİN F-35 TALEBİ

F-35 konusunda ise ABD Kongresi’nde Türkiye karşıtı bir muhalefet var. Hem Temsilciler Meclisi, hem de Senato, F-35’lerin Haziran ayı içinde yapılması gereken teslimatlarının askıya alınması yönünde iki ayrı tasarı sunmuştu. Türkiye’nin Rusya ile S-400 anlaşması ve Brunson meselesi, bu tepkiye gerekçe olarak sunuldu.

Rıza Sarraf davası, AKP’nin eski suç ortağı Fethullah Gülen meselesi, Kudüs meselesi, İran ile nükleer anlaşmanın bozulması ve ABD’nin gümrük vergileri diğer tartışma konuları arasında yer alıyor. Türkiye geçen yıl ABD’ye en fazla çelik ihraç eden altıncı ülkeydi.