İHD: Tutsak Coşkun'un sağlığı kötü; bırakılmalı!

İHD’nin F Oturumu'nda 28 yıldır tutsak olan Fesih Coşkun'un sağlık durumuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun, hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda düzenlemek istedikleri F Oturumu’nun 392'ncisi de polis tarafından engellendi. Bunun üzerine açıklama, Taksim’de bulunan İHD İstanbul Şubesi önünde yapıldı. Serbest bırakılmaları istenen hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde, “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta Mahpus Fesih Coşkun serbest bırakılsın” pankartları açıldı. Eyleme Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda kişi katıldı.

'İŞKENCEYE UĞRADI, ADİL YARGILANMADI'

Açıklamayı yapan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin, 28 yıldır cezaevinde bulunan hasta tutsak Fesih Coşkun'un durumuna dikkat çekti. Fesih Coşkun'un 1992 yılının Haziran ayında Muş'un Malazgirt ilçesindeki evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınıp tutuklandığını belirten Acettin, Coşkun’un o günden bu yana tam 28 yıldır hapishanede tutulduğunu söyledi. Acettin, Coşkun’un gözaltına alındığı ilk günden itibaren çeşitli işkencelere maruz kaldığını, gördüğü işkencelerden kaynaklı görme yetisini yavaş yavaş kaybettiğini ve geçici hafıza kaybı yaşadığını belirterek, "adil yargılanma hakkı" ihlal edilerek, müebbet hapis cezası verildiğini kaydetti.

'SAĞLIK DURUMU CİDDİ'

Coşkun'un 28 yıllık tutukluluk sürecinde çeşitli cezaevlerine sürgün edildiğine değinen Acettin, "Mardin, Yozgat, Muş, Silivri, Ümraniye gibi birçok hapishanede tutulduktan sonra şu anda kaldığı İstanbul Maltepe 1 No'lu L Tipi Hapishanesi'ne getirilmiştir" diye konuştu. Coşkun'un 2007'de vefat eden eşinin cenazesine götürülmediğini vurgulayan Acettin, "Cezaevine girmeden önce herhangi bir sağlık sorunu yaşamazken mahpusluk süresince çeşitli hastalıklara yakalanmıştır. 2014 yılında anjiyo olan Fesih Coşkun'un kalın bağırsak kanseri riski, hemoroit, prostat, Hepatit B gibi hastalığı bulunmaktadır. Ayrıca her iki gözünde lens takılı olup, karaciğerinde 3 ve sağ böbreğinde ise 1 kist olduğu teşhisi konulmuştur" ifadelerini kullandı.

Coşkun'un sağlığa erişim hakkının gasp edildiğini ifade eden Acettin, "Aylarca hastaneye gidememiş ve bu süreçte hastalıkları ilerlemiştir. İlerleyen yaşının etkisiyle de artık nefes almakta, hareket etmekte ve günlük ihtiyaçlarını yerine getirmekte dahi büyük zorluklar yaşamaktadır" şeklinde konuştu.

'KOŞULSUZ SERBEST BIRAKILMALILAR'

Devletlerin her şeyden önce tutsakların yaşam hakkından sorumlu olduğunu hatırlatan Acettin, "Gerek Fesih Coşkun gerekse diğer hasta tutuklular bir an önce koşulsuz şartsız serbest bırakılmalıdır. Cezaevlerinden çıkan her cenazenin sorumlusu ulusal ve uluslararası yasalara uymayan iktidardır. Hasta tutuklular için bir saatin dahi hayati önemi var. Hasta tutuklulara sahip çıkılması noktasında güçlü bir ses olunmadığı müddetçe hapishanelerdeki tabutlar çıkmaya ve bu işin sorumluları da cezasızlıkla ödüllendirilmeye devam edecektir. Cezaevlerindeki tecride ve keyfi uygulamalara son verilsin hasta tutuklular serbest bırakılsın" diye konuştu.