İHD: Yüzleşme gerçek yargılamayla olur

İHD, Gazi ve Ümraniye katliamlarının devlet gücü kullanılarak yapıldığını belirterek, ancak gerçek bir yargılamayla yüzleşilebileceğini belirtti. İHD, Ümraniye Katliamı'nın duruşmasına katılım çağrısı da yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Gazi ve Ümraniye katliamlarının 26. yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Katliamlarda 23 kişinin yaşamını yitirdiğine ve 408 kişinin yaralandığına dikkat çekilen açıklamada, açılan davaların kapatıldığı ve gerçek sorumluların yargılanmadığının altı çizildi.

'ADİL YARGILAMA YAPILMADI'

Açıklamada, 2018 yılında Ümraniye Katliamı Davası'nın Yargıtay tarafından bozulduğu ve yeniden görülmeye başlandığı hatırlatılarak, şöyle denildi:

"Ancak; 24 yıl sonra bırakın delillere ulaşmanın artık mümkün olamayacağını, müştekilerin, tanıkların hatta sanıkların bir kısmına ölüm ve benzeri nedenlerle ulaşılması mümkün olmadığından, dava bu kere de, cezasızlık tutumunun dışında ayrıca maddi imkânsızlıklar nedeniyle de zor durumda. Nitekim uzun aralıklarla yapılan duruşmalarda kimi sanık ve müştekilerin dinlenmesi dışında anlamlı bir yargısal işlem yapılmadı bugüne kadar. Tüm bu olumsuzluklara  ve cezasızlık tutumuna karşı, Gazi ve Ümraniye katliamı ailelerinin, bu katliamlarda tehdit edilen Alevilerin ve muhalif kesimin adalet isteminin, adalet beklentisinin, adalet mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz."

'DEVLET GÜCÜ KULLANILARAK KATLEDİLDİLER'

Gazi ve Ümraniye katliamlarıyla gerçek bir yüzleşmenin, hesap sormanın, sorumluların yargılanması ile olacağının vurgulandığı açıklamada, “Gazi ve Ümraniye katliamları bir insanlığa karşı suçtur, zamanaşımı söz konusu edilemez, devlet gücü kullanılarak işlendiğinden bu suçu işleyenleri açığa çıkartacak etkili yöntemlerle soruşturma ve yargılama yapılmasını gerektirir” diye belirtildi.

İHD'nin açıklamasında, 8 Haziran 2021 günü saat 09.00'da Anadolu Adliyesi 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan Ümraniye Katliamı Davası'nın duruşmasına katılım çağrısı yapıldı.