İleri safhadaki göğüs kanserinde ‘devrim’ niteliğinde iyileşme

ABD’de ileri safhadaki bir kanser hastası üzerinde denenen bağışıklık terapisi sayesinde kanser tümörünün yok edilmesinin başarıldığı duyurulurken, kanser tedavisinde ‘devrimden’ bahsediliyor.

Richmond Üniversitesi ile Bethesda Ulusal Kanser Enstitüsü’nde yapılan çalışmanın sonucu, Nature Medicine dergisinde yayınlandı.

Dergide yayınlanan makalede, ileri safhadaki bir göğüs kanseri tümörü bulunan kadın hastanın bağışıklı sistemini güçlendirmeyi temel alan tedavi sonucunda iyileştiği bilgisi verildi. Söz konusu hastanın karaciğeri dahil diğer organlarına da sıçrayan tümörün iki yıl önce iyileştiği ve hastanın artık sağlıklı olduğu vurgulandı.

Yapılan tedavi kapsamında hastadan alınan akyuvar türü lenfositlerler değişime uğratılarak, tekrar hastanın vücuduna aktarıldı. Bir tür inhibitör (ketleyici) ile desteklenen lenfositlerin kanserli hücrelere saldırması için reaktive edildikleri çalışmada, bağışıklık sisteminin hastalığa karşı atağa geçtiği görüldü.

Bu sayede kadın hastanın ileri safhaya gelen tümörü yenmesi mümkün olurken, bunda terapinin hastaya özel olarak yapılmış olmasının önemine dikkat çekiliyor.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesiyle şimdiye kadar akciğer, rahim, lösemi, prostat ve cilt kanseri gibi türlerde başarılı olunmuştu.

Bu tedavi yöntemini yorumlayan Toronto Kanser Enstitüsü’nden Laszlo Radvanyi, bu denli ileri safhadaki bir kanser vakasında iyileşme sağlanmasının ‘ilk kez gerçekleştiğini’ söyledi. Radvanyi, son çalışmanın ‘devrim’ niteliğinde olduğunun altını çizdi.