Newroz bu yıl “Dem Dema Azadîye” şiarı ile başta Kurdistan olmak üzere dünyanın dört bir yanında milyonlar tarafından özgürlük, isyan, direniş ve mücadele vurgularıyla kutlandı.
İngiltere'de gerçekleştirilen Newroz resepsiyonuna gönderdiği video mesajda Newroz’a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Îlham Ehmed, Ortadoğu halklarının Dehak’a karşı Kawa önderliğinde birleşip zafere ulaşmalarının yıl dönümünde Newroz’u kutladıklarını ifade ederek “21 Mart hem mitolojik hem de coğrafik olarak bir dönüm noktası olarak ele alınır. Adından anlaşılacağı üzere Newroz yeni bir günün heyecanını ifade eder Kürtler ve Ortadoğu halkları için. Ulus devletler kurulduktan ve Kurdistan parçalandıktan sonra, işgalciler Kürtlere sistematik olarak Newroz’u yasaklamaya çalışmışlardır. Ateş yakmak bile uzunca bir süre yasaktı. Bugün Kürt halkının kültürüne, diline ve yaşayışına dair getirilen yasaklar hem Türkiye’de hem İran’da hem de Suriye’de ivedilikle kaldırılmalıdır. 2023 yılının yeni gününde yani Newroz'da yeni bir siyaset yeni bir vizyon ve yeni bir yaklaşım hem Kürt halkının haklı davası için yeni bir bakış belirlenmeli” dedi.
Özellikle Lozan Antlaşmasının yüzüncü yılında tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Ehmed, “Keza ne kadar çok renk olursa hayat o derece güzelleşir çünkü hayatın kendisi renklerin toplamıdır. Tek renkliliğin dayatıldığı bir rejimde ancak insanlık imha edilebilir. Bu bağlamda ne kadar çok halk, ne kadar çok kültür yaşarsa, o kadar fazla renk ve güzellik insanlığın beşiğinde meydana çıkar. Bu halkların ve insanların tabi ve doğal bir hakkıdır ve savunulması elzemdir. Yine bu düzlemde biz Suriye Kürtleri yani Rojava Kürtleri olarak yıllarca BAAS rejiminin soykırım ve imha siyasetini, hakaretlerini, acılarını gördük. Artık bunlara bir son verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Artık eski zamanların aksine imkan ve olanaklarımız ile özgür alanlarda yüz binlerde Kürt yan yana gelerek bu kutsal günü kutluyorlar, siyasi ve kültürel mesajlarını veriyorlar. Geleneksel kıyafetleriyle özgür meydanları süslüyorlar. Bizim nezdimizde bu sahipleniş çok önemli bir kalemdir” diye kaydetti.
Uluslararası güçlerin Kürtlere yönelik soykırım siyasetini bitirmek için insanlığın ve medeniyetin korunması adına öncü rol oynayan Kürt halkına sorumluca sahip çıkabilmesi gerektiğini kaydeden Ahmed, şunları kaydetti: “Bu minvalde bir kez daha Newroz nasıl ki kardeşliğin , barışın ve özgürlüğün gününü ifade ediyorsa, bugün de Rojava’da milyonlarca Arap, Kürt, Türkmen, Ermeni ve Asuri dostça, kardeşçe yan yana geliyorlar. Biz şu kısa birkaç yılda bu unutulan güzelliği ortaya çıkarabilmeyi başarabildik. Şimdi bize düşen bu anlamlı günü, bir barış gününe, bir kardeşlik gününe bir eşitlik gününe çevirmek olmalıdır tüm dünyada. Umudumuz budur, çabamız buna dairdir. Ve yine umuyoruz ki acı çeken tüm Rojava ve Suriye halkına bu yeni yıl siyasal çözümün kapısının aralandığı yıl olur, barışın zemini oluşturulur ve kadın özgürlüğünün daha da geliştiği bir yıl olur.”
Newroz’u en coşkulu bir biçimde kutlayanların kadınlar olduğunu söyleyen Ehmed, kadınların kendilerini, iradelerini ve varoluşlarını Newroz’un anlamında görebildiklerini kaydetti.