İstanbul ve İzmir’de 'Demokrasi Nöbeti'

Esenyurt'ta başlatılan “Demokrasi Nöbeti” eylemini sürdüren HDP'li vekiller çembere alınırken, nöbete katılan 6 kişi gözaltına alındı. İzmir'de devam eden nöbete de çok sayıda kişi destek verdi.

Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlara tepki olarak başlayan “Demokrasi Nöbeti” Esenyurt Meydanı’nda devam etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde başlayan “Demokrasi Nöbeti”ne HDP’li milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya, Kemal Bülbül, Ömer Öcalan ve Nejdet İpekyüz katıldı. “Demokrasi Nöbeti”ne katılan 6 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Meydan tamamen polis ve bekçilerle çembere alınırken, milletvekilleri de meydanın içinde ablukaya alındı. Binaların tepesine ise keskin nişancılar konuşlandırıldı. Sokak başları TOMA'lar ile kapatılırken, zırhlı araçlar ise sık sık devriye gezdi. Yurttaşların ablukaya tepki göstermesi üzerine polislerin "Tatbikat var. Yasak. Tedbir amaçlı" demeleri dikkat çekti.

Abluka içinde sesli cihaz ile kısa bir konuşma yapan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Türkiye'nin demokrasi, adaletsizlikle ve hak ihlaliyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu ihlallerin ortadan kaldırılması için herkesin oyuna, emeğine, özgürlüğe sahip çıkması çağrısı yapan Bülbül, “Amacımız ne esnafı ne de halkı rahatsız etmek değildir. Tam aksine halkın da yoksulların da kimsesizlerin de işsizlerin de hep birlikte hakkını savunmaktır. TBMM vekilleri olarak buradayız. Etrafımız kuşatılıyor. Halkın buraya gelmesi engelleniyor" dedi.

Gazetecilerin alana alınmaması üzerine HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek de telefon üzerinden gazetecilerin sorularını yanıtladı. İktidara tutunmak için her türlü değeri yok edenlerin, üstünlerin hukuku için halkın haber alma hakkını bile engellediklerini belirten Çiçek, "Biz HDP olarak faşizme, baskıcı politikalara karşı oyun bozmaya devam ederken, bu yalan imparatorluğunu da teşhir etmeye devam edeceğiz. Bu deprem günlerinde İstanbul halkına geçmiş olsun derken, depremin değil doğaya, insana ve demokrasiye duyarlı olmayan yönetim anlayışına sahip olanların ve siyaseten ülkeyi deprem halinde tutanların her türden olumsuzluğun sorumlusu olduğunu da belirtmek isteriz” diye belirtti.

Yapılan konuşmalar ardından bugünkü "Demokrasi Nöbeti" eylemi ise sona erdi.

İZMİR’DEKİ EYLEM SÜRÜYOR

İstanbul ile eş zamanlı başlayan eylemin bir diğer adresi de İzmir oldu. Alsancak semtinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde üçüncü gününde polis ablukasına rağmen devam eden Demokrasi Nöbeti öncesi HDP’li milletvekilleri Mahmut Toğrul, Habip Eksik, Ayşe Sürücü, Şevin Coşkun ve Serpil Kemalbay ile beraber HDP İl ve ilçe yöneticileri Karşıyaka ilçesinde bulunan Çarşı’da nöbet eylemlerine destek vermek amacıyla yurttaşlara ve esnafa el bildirisi dağıttı. Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde geçen vekiller polis ablukası altında nöbet eylemine devam etti. Nöbet eylemine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Kani Beko, CHP İl başkan yardımcısı Özkan Tice, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İl Örgütünün yanı sıra çok sayıda yurttaş destek verdi.

Nöbet eyleminde kısa bir açıklama yapan İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, İstanbul’da yaşanan 5.8 şiddetindeki depreme dikkat çekti. İstanbul’da deprem sonrası güvenli toplanma alanlarının neredeyse hepsinin yağmalandığını ifade eden Piroğlu, “Kimisine AVM yapılmış kimisine de iktidara yakın şirketlerin büyük rezidansları kondurulmuş. Depreme karşı tedbir amaçlı cihazların hiçbiri alınmamış. Bu araçların alınması için ayrılan ödeneğin tamamı yağmalanmış. Bu ülkede kayyum uygulaması bu çıplak gerçeklerin ülkenin nasıl yağmalandığının insanların nasıl şans eseri yaşadığının görünmesini engellemek için vardır" diye konuştu.

Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de atanan kayyumların Kürt halkının iradesine yapıldığını kaydetti. Seçimle gelenlerin yine seçimle gitmesi gerektiğine dikkat çeken Sürücü, "Bu ülkede ne hak var ne adalet ne de demokrasi. Ülkeyi yöneten AKP-MHP faşist iktidarı her gün yeni bir darbeyle ülkeyi sarsıyor. Hep birlikte bu talana dur demeliyiz. Bugün binlerce HDP’li zindanlarda tutuluyor. Onlar bizi ne kadar engellemeye çalışırlarsa çalışsınlar biz demokrasi ve adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Dün baş eğmedik bugün de eğmiyoruz. Yarın da eğmeyeceğiz” dedi.

Kayyumlara gerekçe gösterilen eşbaşkanlık sisteminin kırmızı çizgileri olduğunu belirten Sürücü, "Toplumun yarısı kadındır. Biz kadın erkek eşitliğini savunuyoruz. HDP paradigması budur ve biz Eş başkanlık sistemini her yerde yaşatacağız. Yaşam kadının etrafında var olmuştur. Toplum ve insanlık kadınla birlikte var oldu. Sonuna kadar Eş başkanlık sistemini savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Demokrasi nöbetine desteğe gelen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise, "Bu bir insan hakları, demokrasi, barış ve kardeşlik sorunudur. Buradaki arkadaşlarımla bir ömür birlikte bu topraklarda eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi verdik. Türkiye'deki direnişlerde ve iş kazalarında bu arkadaşlarımız hep yanımızdaydı. Dolayısıyla bugün de demokrasi nöbeti başlatan arkadaşlarımızın yanındayız. Biz aslında yapılan seçimlerde hakları gasp edilen belediye başkanlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Bir an önce bu utanç verici davranıştan geri dönerek belediye başkanları görevlerine iade edilmelidir" diye konuştu.