İstanbul ve İzmir’de Gezi anması

Gezi Direnişi’nin 5’inci yıldönümünde İstanbul ve İzmir’de anmalar düzenlendi.

Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi Gezi eylemlerinin 5’inci yılında yaşamını yitirenleri andı.

İSTANBUL

Gezi eylemlerinin 5’inci yılında Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Gezi’de yaşamını yitirenler anıldı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi önünde toplanan kitle, “Karanlık gider Gezi kalır” pankartı açtı. Gezi’de yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle sık sık "Her yer Taksim, her yer direniş", " Gezi'de düşene dövüşene bin selam" ve "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganlarını attı. Eyleme, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım, Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, HDP İl Eş Başkanı Esengül Demir, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun yanı sıra çok sayıda siyasi parti, sendika ve meslek odaları destek verdi.

Açıklamayı Gezi Parkı’nda yapmayı planlayan kitle, Fransız Kültür Merkezi önüne geldiğinde polisin engeliyle karşılaştı. Polis, Gezi Parkı’na gidişe izin vermemesi üzerine açıklama Fransız Kültür Merkezi önünde yapıldı.

Açıklamayı Taksim Dayanışması Eşsekreteri Mücella Yapıcı yaptı. “Onlar bize dayanışmayı, sevgiyi, kardeşliği hediye ettiler” diyen Yapıcı, Gezi’de yaşamını yitirenlerin kendilerine bıraktığı mirasa usanmadan sahip çıkacaklarını belirtti. İktidarın Gezi’deki dayanışma ve kardeşlikten hala korktuğunu ifade eden Yapıcı, iktidara korkmaması, Gezi’den ders alması çağrısı yaptı. Asıl açıklamalarını parklarına çıktıkları zaman yapacaklarını sözlerine ekleyen Yapıcı, şunları söyledi: “5 yıl önce yaşam alanlarımızı savunarak umut olduk. Hatırlayın, her yerdeyiz dedik. Hayır bitmedi mücadele sürüyor diye uyardık. 2018’de bu kadar baskıya rağmen yaşamın sesi gürleşiyor. Ve bir umut iklimi sarıyorsa her yeri, bu dayanışmamızın ve direnişimizin gücünden ve haklılığındandır. Gezi Direnişi hepimize öyle bir ruh üfledi ki her yerimizden enerji ve yaratıcılık fışkırdı. Gezi’de doğan bütün güzelliklere herkes adına söz veriyoruz. Gözümüz gibi bakacağız ve büyüteceğiz. Çünkü çok eminiz ki Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım, Hasan Ferit Gedik, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan ve Mehmet İstif hala bize bakıyor.”

İZMİR

Gezi Direnişinin 5'inci yıldönümü nedeniyle İzmir'de yüzlerce kişi Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya geldi. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısı ile bir araya gelen kitleye Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili adayları da destek verirken, kitle "Karanlık gidecek Gezi kalacak" pankartı açtı. Yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile dövizler taşındı.

Gezi Direnişinin 5 yıl önce saldırılara karşı orantısız zeka ve dayanışma ruhuyla tüm ülkeye yayıldığını belirten Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Muktedirler gördüler ki biz bir araya geldiğimizde karanlık iktidarları sarsılıyor. Bu korku yüzünden hala Gezi’yi dillerinden düşürmüyorlar" dedi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşananları sıralayan Sarı, "Hukuksuzluk ve keyfiliğin sıradanlaştığı bir ülkede yaşıyoruz. AKP ve MHP iktidar ortakları olarak parlamentoyu işlevsizleştirdi. Anayasayı askıya aldı. Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkelerini yerle bir etti. Masumiyet karinesini yok saydı" diye konuştu.

Muktedirlerin iktidarlarının bekası için Gezi'de yarattıkları hukuk tanımaz davranışlarını hayatın her yanına taşımaya çalıştığını belirten Sarı, Gezi Direnişinin Haziran ayı boyunca sürdüğünü hatırlatarak, "Yine bir Haziran günü olan 24 Haziran'da kaybettiklerimizin hesabını soracağız. Yaşadıklarımızın hesabını soracağız. 24 Haziran'da AKP'nin tüm suçlarının hesabını soracağız" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından kitle sloganlar eşliğinde eylemini sonlandırdı.