İsveç belediyelerinden HDP’ye destek

İsveç belediye yöneticilerinden AKP’nin görevden aldığı Van, Mardin ve Amed belediyelerine destek mesajları sürüyor.

Helsingborg Belediyesi Sol Parti Grup Başkanı Inger Mattiasson Sardinen ve Norrköping Belediyesi Sol Parti Belediye Meclis Üyesi Nicklas Lundström, sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları görsel açıklamalarla kayyum atamalarına tepki gösterdi; Van, Mardin ve Amed belediye başkanlarıyla dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Türkiye’de Kürtlerin ağır baskılar altında yaşadıklarını ve 19 Ağustos günü demokratik yöntemlerle seçilmiş belediye eşbaşkanlarının görevden alındıklarını; 400 civarında HDP’linin gözaltına alındığını hatırlatan Helsingborg Belediyesi Sol Parti Grup Başkanı Inger Mattiasson Sardinen, “Bu olanlar kabul edilemez” dedi. Sardinen, Batı dünyasının Erdoğan ve hükümetine daha fazla siyasi ve ekonomik baskı yapması gerektiğini vurguladı. Sardinen, İsveç Hükümeti’nin demokrasinin ve Kürt halkının haklarının gasp edilmesine karşı harekete geçmesini istedi.

ARTIK DEMOKRASİ DEĞİL

Norrköping Belediyesi Sol Parti Belediye Meclis Üyesi Nicklas Lundström ise Erdoğan rejiminin Kürtlere karşı savaş açtığını, kentleri yerle bir ettiğini, binlerce Kürt’ü cezaevlerine attığını ve on binlerce kişiyi işinden aldığını hatırlattı. Nicklas Lundström, şunları kaydetti: “Erdoğan ülkesindeki demokrasiyi ortadan kaldırıyor. Kürtlerin ağırlıkta olduğu sol pati HDP, ülkenin 3. büyük partisi. Kürdistan’da pek çok belediye başkanlığı kazandı ama Erdoğan buna tahammül etmedi. Üç belediye eşbaşkanını zorla görevden aldı. Yerlerine kendi sadık adamlarını atadı. Bunları yapan bir ülke artık demokrasi değil.”

Amed, Mardin ve Van halkının olanları kabul etmediğini ve her gün gösteriler yaptığını belirten Lundgren, direnen halk ve görevden alınan belediye başkanlarıyla dayanışma içinde olduklarını söyledi.