İsviçre: BM Kürtleri de kapsayan barış görüşmeleri başlatmalı

Suriye’de yaşananları savaş suçu olarak nitelendirip bunu kınayan İsviçre Federal Parlamentosu, Kürtleri de kapsayan yeni bir barış görüşmeleri için BM’ye çağrı yaptı.

Suriye’deki iç savaş gün geçtikçe yeni bir boyut kazanmaya devam ederken, İsviçre Federal Parlamentosu önemli kararlar alarak, BM’ye Suriye’de ateşkes ilan etme ve Kürtleri de kapsayan yeni bir barış süreci başlatma çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz aylarda İsviçre Dış İlişkiler Komisyonu tarafından İsviçre Federal Parlamentosu’na sunulan Suriye konulu önerge bugün mecliste yapılan tartışmaların ardından kabul edildi. İsviçre Federal Parlamentosu üyesi milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen önergede önemli kararlara varıldı.

“Suriye’deki savaş suçlarına son verin” başlığı ile kabul edilen önergede, BM Güvenlik Konseyi’nin 24 Şubat’ta Suriye’deki savaşın taraflarına yönelik yaptığı ateşkes çağrısı ve kararı hatırlatıldı.

İsviçre Federal parlamentosu tarafından kabul edilen önergede, İsviçre’nin Suriye’de yaşanan insan hakları ve uluslararası hukukun ihlalini sert bir şekilde kınadığı ifade edildi.

Kabul edilen önergeden hareketle çatışmanın taraflarına uluslararası hukuka saygı duyma çağrısı yağan parlamento, Suriye’de savaş suçu işlendiği ve bu suçtan devletlerin ve bireylerin sorumlu olduğuna dikkat çekti.

Bütün taraflara Suriye’deki askeri müdahalelerine acil bir şekilde son verme çağrısı yapılan önergede, “Taraflar, uluslararası hukuku dikkate almalı ve askeri güçlerini Suriye topraklarından geri çekmelidir” denildi.

İsviçre Federal Konseyi’nden Suriye’de yaşananlar karşısında kendi gücünü kullanarak BM’yi harekete geçirmesini isteyen Federal Parlamento, aynı zamanda BM’ye de Suriye’de yeni bir ateşkes ilan etmesi ve Kürtleri ’de kapsayan yeni bir barış görüşmesi başlatması için harekete geçme çağrısı yaptı.