İzmir’de ‘Demokrasi Nöbeti’

HDP İzmir İl Örgütü’nün Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde startını verdiği “Demokrasi Nöbeti”nde konuşan HDP İstanbul Vekili Musa Piroğlu, “HDP ve halkın iradesine sahip çıkmaya devam edecektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Amed, Van ve Mardin’de belediyelere atanan kayyumlara karşı başlattığı “Demokrasi Nöbetleri’ni” İstanbul ve İzmir'e taşıma kararının ardından İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde nöbet başladı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Demokrasi Nöbeti’ne HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Ayşe Sürücü, Şevin Coşkun, Musa Piroğlu ve Habip Eksik katıldı. Nöbete geçilmeden önce HDP’li vekiller Alsancak semtinde bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi önünde bildiri dağıttı. Çevreden geçenler vekillere destek vererek mücadelelerini desteklediklerini söyledi.

Bugün başlatılan nöbette oturma eylemine geçilmeden önce konuşan HDP İstanbul Vekili Musa Piroğlu, polisin ablukasına atıfta bulunarak, halkın HDP ile arasına kurulan barikatlarının, çocukların, işçilerin, kadınların ve geleceğin önüne kurulduğunu söyledi. Sarayın zulmünü durdurmak üzere yan yana geldiklerini belirten Piroğlu, “Bu yan yana geliş sadece Van’da sadece Diyarbakır’da sadece Mardin’de olmadı. 23 Haziran’da İstanbul’da galip çıkanlar aslında sarayın zulmüne karşı yan yana gelenlerdir. O gün yan yana gelenler bugün sandıkta omuz omuza gelenlerin, sandığın sonuçlarını omuz omuza koruması gerekiyor. Ne zulüm sona erdi ne yolsuzluk, ne de bu ülkedeki hukuksuzluk, adaletsizlik sona erdi. Olduğu gibi bütün boyutlarıyla devam ediyor” şeklinde konuştu.

Hükümetin, İstanbul’da seçimleri kaybetmesinin öfkesini, Mardin’de, Amed’de ve Van’da kayyumlarla çıkarmak istediğini belirten Piroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “HDP halkın iradesine sahip çıkmaya devam edecektir. Bilinsin ki saray yıkılana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bilinsin ve duyulsun ki ülke halkları, emeğin sahipleri, kadının, köylünün ve çocukların özgürce yaşadığı bir toplum yaratana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Diyarbakır'daki kayyuma sessiz kalmak, aslında İstanbul'a sessiz olmaktır. Van'daki kayyuma sessiz kalmak, Adana’da, İzmir’de iktidara teslim olmaktır. Teslim olmayacağız, diz çökmeyeceğiz ve direnmeye devam edeceğiz. Biliyoruz ki biz kazanacağız.”

Polisin basını uzaklaştırmak istemesine tepki gösteren HDP Milletvekili Habib Eksik de, “Basını buradan uzaklaştırmanız hukuksuzdur, suçtur. Bugün HDP milletvekilleri olarak İzmir’de en demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Siz etrafımızı ablukaya alarak halkla aramıza set sekerek engelleyemezsiniz. Bugün Türkiye halkları demokrasi ittifakında birleşti. Siz suç işliyorsunuz. Emin olun yarın bununla ilgili hepiniz hakkında soruşturma açılacak. Basını engellediğiniz için halkın vekillerini halkla arasına set koyarak suç işliyorsunuz. Gidin hırsızın, yolsuzluk yapanın, tacizcinin peşine düşün. Biz burada anayasal bir eylem yapıyoruz ve kimseye zararımız yok. Kimsenin basını engellemeye hakkı yok” sözleriyle tepki gösterdi.

Demokrasi Nöbeti’ndeki vekillerin oturma eylemine dayanışmak için İzmir Barosu avukatları ziyarette bulundu. Öte yandan birçok sivil toplum örgütünün de eylemi ziyaret etmesi bekleniyor.