ÖGİ: Türkiye'de 152 gazeteci tutsak

ÖGİ, Türkiye'de 152 gazetecinin tutsak olduğuna dikkat çekerek, "Medya hükümetin her türden zor aygıtı altında çalışma yürütüyor" dedi. ÖGİ, gazetecilerin özgürlüğünü ve davaların iptalini istedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’ne ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, gözaltına alınan, yargılanan ve tutuklanan gazeteci sayısının, Türkiye’de basının özgür olmadığı ve sansürün devam ettiğinin göstergesi olduğu belirtildi.

CEZAEVİ, BASKI, SÜRGÜN...

Türkiye’de 152 gazetecinin tutsak olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2019 yılının başından bugüne 36 gazeteci gözaltına alındı, 13 gazeteci tutuklandı, 30 gazeteci sorgulandı, 8 gazeteciye dava açıldı, 314 gazeteci yargılandı, 42 gazeteci cezalandırıldı. Yine 2 gazeteci sınır dışı edildi. Türkiye medya özgürlüğü çerçevesinde dünyada 180 ülke arasında 157’nci sırada. OHAL ilanından sonra on binlerce gazeteci işsiz kaldı. Yüzlerce gazetecinin sarı basın kartına el konuldu. Onlarca gazeteci baskılardan ve verilen cezalardan kaynaklı ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Halihazırda medyanın yüzde 95 iktidar tarafından kontrol edilmektedir. Bu veriler de bize gösteriyor ki, basın özgür değil. Medya hükümetin her türden zor aygıtı altında çalışma yürütüyor."

ÖZGÜRLÜK VE DAVALARIN İPTALİ İSTENDİ

ÖGİ, özgür basının en doğru haberi kamuoyuyla paylaşma sorumluluğu altında faaliyetlerine devam ettiğini belirtirken, tutsak gazetecilerin serbest bırakılmasını, davaların iptal edilmesini istedi.