Önkol anıldı, Yanen ve Kanat'ın failleri soruldu

İHD ve kayıp yakınları, Amed'de adalet arayışlarını sürdürdü. Ceylan Önkol'un anıldığı eylemde, Mehmet Yanen ve Hasan Kanat adlı kuzenlerin failleri soruldu.

İHD Şube Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, belge niteliği taşıyan her bir kaybın hikâyesini yıllarca dile getirdiklerini ama yargının hiçbir şekilde failleri yargılayıp cezalandırmadığını söyledi.

YANEN VE KANAT'IN FAİLLERİ SORULDU

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemlerinin 555’incisi, Valiliğin kayıp eylemlerini 56 haftadır yasaklayan keyfi ve hukuk dışı kararı nedeniyle İHD binasının önünde gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, şube yönetici ve üyeleri, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 2009 yılında Amed'in Lice ilçesinde koyun otlattığı sırada havan topu mermisiyle katledilen Ceylan Önkol ile 1994 yılında Hani ilçesinde Türk askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Mehmet Yanen ve Hasan Kanat adlı kuzenlerin failleri soruldu.

İHD Şube Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, belge niteliği taşıyan her bir kaybın hikâyesini yıllarca dile getirdiklerini ama yargının hiçbir şekilde failleri yargılayıp cezalandırmadığını söyledi.

'ÖNKOL'UN KATİLLERİ KORUNDU'

Adnan Selçuk Mızraklı'nın ardından konuşan İHD Şube Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, 28 Eylül 2009 tarihinde Lice ilçesinin Şenlik köyünde koyun otlattığı sırada bulunduğu havan topunun isabet etmesi sonucu katledilen 12 yaşındaki Ceylan Önkol’u hatırlatarak, şöyle dedi: "Ceylan Önkol, tam olarak nereden atıldığı belli olmayan bir havan mermisiyle yaşamını yitirdi. Annesi, o gün cansız gencecik bedenini fistanında (eteğinde) topladı. Aradan bu kadar yıl geçmesine rağmen, maalesef şüpheliler hakkında ciddi anlamda bir soruşturma yürütülemedi. Soruşturmada, görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla bir türlü bulunamayan şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verildi. Ve daha sonra da dosyada ‘daimi arama kararı’ verildi. Ceylan Önkol dosyası, tıpkı Uğur Kaymaz, Enes Ata ve diğer tüm dosyalarda olduğu gibi cezasızlık zırhıyla korundu. Bizlere burada İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi olarak paylaşmak isteriz ki; Ceylan Önkol ve diğer tüm yargısız infaz dosyalarında hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz."

Yalçın daha sonra, 17 Temmuz 1994 tarihinde Hani ilçesinde askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Mehmet Yanen ve Hasan Kanat adlı kuzenlerin hikâyesini anlattı.