Şemdinli davası 17 Aralık’a ertelendi

Şemdinli’de 2005 yılında Umut Kitabevi’ne yönelik bombalı saldırıya ilişkin davanın yedinci duruşması görüldü. Bir sonraki duruşma 17 Aralık tarihine ertelendi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki saldırı, devlet güçleri tarafından 9 Kasım 2005'te gerçekleşmişti. Davada yargılanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in yeniden yargılandığı davanın 7'nci duruşması, Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü

Sanıkların her üçü tutuksuz yargılanırken, saldırının hedefi olan Seferi Yılmaz duruşmaya katılmadı, ancak Van Barosu avukatları duruşmaya katıldı.

Sanık avukatı, mevcut davanın 2005 yılında başladığını ve silahlı kuvvetlere kumpas davası olduğunu öne sürdü. Bu gerekçe ile “adli kontrol” tedbirlerinin kaldırılması istendi.

Dava avukatlarından Van Baro Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi, bombayı atanların halk tarafından suçüstü yakalandığını hatırlatarak, “Bu olay hiç yaşanmamış gibi sayılmaz. Hiç kimse ölmemiş ve yaralanmamış gibi davranılamaz” dedi.

Çiftçi, “Sanıkların bu suçu işledikleri sabittir. CMK’ye aykırı usulsüz işlemlerin yapıldığı iddiası sanıkların suç işlemediğini göstermez. Sanık müdafinin bir an önce mütalaa verilmesi ve karar verilmesi talebi dosyanın bir an önce kapatılmaya çalışıldığını göstermektedir. Sanıklar yönünde tutuklama kararı çıkarılmasını talep ediyoruz” diye ekledi.

Mahkeme heyeti sanıkların adli kontrolünün devamına karar vermekle yetinerek, Ankara 16 ve 28’inci Ağır Ceza Mahkemelerine yazılan müzekkerelerin tekidi ve eksik huşuların giderilmesi için duruşmayı 17 Aralık 2019 tarihine erteledi.