Açlık Grevi Koordinasyonu: Tecrit kaldırılmalı

Açlık Grevi Yerel İzleme Koordinasyonu, İmralı'daki tecrit uygulamasının BM Mandela Kurallarına, CPT tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek, kaldırılması çağrısı yaptı.

Açlık Grevi Yerel İzleme Koordinasyonu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki mutlak tecride karşı 104 gündür cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Ayşegül Çağatay, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin, tutukluların yaşamlarının her alanına etki ettiğini söyledi. 

Salgın dönemi gerekçe gösterilerek çıkarılan İnfaz Yasası ile Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamındaki tutsakların infaz koşullarının daha da ağırlaştığını dile getiren Çağatay, tutsakların tüm haklarının ellerinden alındığını ifade etti. Çağatay, ağır hasta tutsakların infazlarının ertelenmemesi, iletişim haklarının kısıtlanması, yalnızca idarenin belirlediği yayınlara izin verilmesi, çıplak arama ve askeri nizamda ayakta sayım dayatmaları, şiddet ve darp vakalarının artması gibi durumların cezaevlerinde yaşandığını aktardı. 

Uygulanan ağır tecrit uygulamasının Birleşmiş Milletler (BM) Mandela Kuralarına, CPT tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu'na aykırı bir uygulama olduğuna dikkati çeken Çağatay, tecridin hak ihlali olduğunu ve son verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ağır hasta mahpusların infazlarının ertelenmesi gerektiğini söyleyen Çağatay, “Hasta mahpusların tedavileri aksatılmadan sağlanmalıdır. İşkence ve kötü muamele yasağına aykırı uygulamalara son verilmelidir. Mahpusların sosyal faaliyetlerinin üzerindeki engel ve yasaklar kaldırılmalı, iletişim ve haberleşme olanakları eksiksiz olarak sağlanmalıdır. Bu hakların sağlanması ve ihlallerin sonlandırılması için Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmalıdır” ifadelerini kullandı

Çağatay, sayıları 120'yi bulan cezaevlerinde süresiz ve dönüşümlü açlık grevi yapan tutsakların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları hak ihlallerinin sonlandırılması ve tecridin kaldırılması için bir an önce adım atması gerektiğini belirterek, “Açlık grevi sürecini yakından izlemek için oluşturduğumuz İzleme Koordinasyonu olarak merkezi ve yerel düzeyde gerekli girişimlerde bulunacak, bu durumu raporlayarak demokratik kamuoyunun oluşmasına katkı sunacağız” diye konuştu.

Açıklamada imzası bulunan kurumlar şu şekilde: Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube, İnsan Hakları Derneği Ankara Şube, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Ankara Şube, Türkiye İnsan Hakları Vakfı.