AKP’nin kurumları para bulamıyor, belediyelere çöktüler

Türkiye'nin yaşadığı büyük ekonomik kriz nedeniyle diğer kurumların harcama ve giderlerini kayyum belediyeleri karşılamaya başladı. İl Tarım Müdürlüğünün tatlı masraflarını bile kayyum belediyesi ödüyor.

Van’da kurumlarda yaşananlar AKP’nin Türkiye’yi 20 yılda nasıl bir hale getirdiğini net biçimde gösteriyor. Van’da Valilik ve ona bağlı kurumlar para bulamıyor. Yaşanan ekonomik krizle beraber Van’da Valilik ve ona bağlı kurumlar İl Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü neredeyse tüm giderlerini kayyum tarafından yönetilen belediyelerden alıyor. Adı sık sık yolsuzluklarla gündeme gelen kayyum belediyelerinde harcanan ve çalınan paralara ilişkin Sayıştay herhangi bir inceleme yapmadığı için diğer kamu kurumları da gözünü kayyum belediyelerine dikti.

Van’da hiçbir işlevi olmayan ama ihtişamlı bir hizmet binası yapan İl Müftülüğü, Van Valiliğine yazı ile başvuruda bulunarak bütçe bulmakta zorlandıklarını bu yüzden bazı ihtiyaçlarının karşılanması talebinde bulundu. İl Müftülüğü belediyeden gelen para ile temizlik malzemesi ihtiyaçlarını karşılıyor. İl Müftülüğünün yanı sıra İl Tarım Müdürlüğü de bütçe sorunu yaşadıklarını belirterek belediyeye ihtiyaç listesi verdi. Kasım ayı içinde İl Tarım Müdürlüğüne alınan tatlıların parasını bile belediye ödedi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de tüm okulların kırtasiye malzemesini belediyeye ödetti. Tüm bu kurumların bağlı olduğu Valilikte bütçe sıkıntısı yaşıyor. Hem Vali hem Belediyenin kayyumu olan Ozan Balcı’da, Valiliğin tüm etkinliklerinde parayı belediyenin kasasından ödüyor.

AKPLİLERİN YARDIM KOLİLERİ DE BELEDİYE BÜTÇESİNDEN

Kayyum belediyeleri sadece diğer kurumların ödemelerini yapmıyor aynı zamanda AKP Van İl Örgütünün tüm çalışmalarına gönüllü olarak para aktarıyor. AKP'nin klasik seçim çalışmalarından biri olan yardım kolileri dağıtma çalışmaları yeniden başladı. AKP Kadın Kolları Başkanlığı hafta başından beri Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetlerden aldığı kolileri önceden belirlenmiş yoksul ailelere dağıtıyor. AKP’li Kadınlar bunu ailelere AKP İl Başkanlığının dayanışma faaliyeti olarak anlatarak propaganda yapıyor.

İŞE ALIMLARDA TORPİL VE HAKSIZLIK

Her türlü yolsuzluk, rüşvet ve torpilin yaşandığı kayyum belediyesinde işe alımlarında ise AKP İl Örgütünün talimatları esas alınıyor. Geçtiğimiz günlerde Van Büyükşehir Belediyesinde 9 kişinin alınacağı söylendi. 36 kişinin başvurduğu alımlar için 27 kişi 70 ve üzeri puan alabildi. Geriye kalan 8 kişi 60 ile 65 arası puan aldı. Normalde hemen açıklanması gereken sonuçlar iki ay boyunca açıklanmadı. Uzun bir sürenin ardından geçtiğimiz Cuma günü mülakat yapıldı. Bu defa devreye hükümet yandaşı Eğitim Bir-Sen Sendikası girdi. Ancak sınavı kazanan 9 kişiden 5’i daha önce Tüm Bel-Sen üyesi oldukları için elendi.