Almanya’dan DAİŞ’e katılanlardan 170'i ölmüş

Almanya’dan şimdiye kadar DAİŞ’e binden fazla kişinin katıldığını bildiren federal hükümet “Bu kişilerin çoğunun akıbetlerine ilişkin bilgi sahibi değiliz. Sadece 170 civarında kişinin öldüğünü biliyoruz” demekle yetindi.

Geçtiğimiz günlerde Federal Meclis’teki muhalefet partilerinden Sol Parti, DAİŞ çetelerine katılanların sayısı ve son durumlarına ilişkin Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi vermişti.

Parlamenterler Ulla Jelpke, Dr. André Hahn ve Gökay Akbulut’Un öncülüğünde hazırlanan önergeye hükümet adına İçişleri Bakanlığı yanıt verdi. Bakanlık son yıllarda DAİŞ için savaşmak üzere Almanya’dan binin üzerinde kişinin Suriye ve Irak’a gittiğini bildirdi.

Bakanlığın yanıtında “Radikal İslamcı” olarak adlandırılan bu kişilerin yüzde 35’nin Alman vatandaşı olduğu, yüzde 27’sinin ise çifte vatandaş statüsünde olduğu belirtildi. Bakanlığın verdiği bilgilere göre yabancı kökenli olanlar arasında en fazla Türk vatandaşlarının olması dikkat çekti.

Ayrıca Alman vatandaşlığı yanında başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olanlar içeresinde de yüzde 21 oranıyla Türk vatandaşları ilk sırada yer aldı. İkinci sırada Fas vatandaşları yer alırken, sırasıyla Tunus, Afgan ve Suriye vatandaşları listede öne çıktı.

Ayrıca Suriye ve Irak’a gidenler arasında sadece küçük bir kesime ilişkin bilgilerin bulunduğunu ve çoğunluğunun akıbetinin bilinmediğini açıklayan İçişleri Bakanlığı “Bu kişilerden ortalama 170 kişinin çatışmalarda veya başka nedenlerle öldüğüne ilişkin elimizde bilgiler var” açıklamasını yaptı.

İçişleri Bakanlığı’na göre Almanya’dan Suriye ve Irak’a giden “cihatçılar” DAİŞ’in yanı sıra Jabhat al-Nusra, Junud al-Sham, Hai´at Tahrir al-Sham ve Harakat Ahrar al-Sham al-Islamiy gibi gruplara da katıldılar.