Amed Barosu: Narin Güran soruşturmasında eksikler ve ihmaller var

Amed Barosu, 21 Ağustos'ta kaybolan ve resmi açıklamalara göre 19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın soruşturmasına dair bir basın toplantısı düzenledi.

Baro Başkanı Nahit Eren, baro binasında düzenlenen basın toplantısında soruşturma sürecinde yaşanan ihmallere dikkat çekerek, dosyadaki eksiklikler ve tutuklu bulunan Salim Güran'ın yeniden ifadesinin alınması gerektiğini vurguladı.

SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ VE İHMALLER

Eren, basına yansıyan bazı bilgi ve ifadelerin soruşturmayı olumsuz etkilediğini belirtti. “Narin için adalet” talepleri vurgulansa da, dosyanın gizliliğini ihlal eden paylaşımların soruşturmayı faillerden uzaklaştırabileceğini ifade etti. 

Eren, soruşturma sürecinde Amed Barosu'nun müşteki sıfatıyla başvuruda bulunduğunu ve çocuk hakları konusunda uzun yıllardır mücadele ettiklerini belirtti.

AİLEDEN ŞÜPHE EDİLSEYDİ NARİN İLK GÜNDE BULUNABİLİRDİ

Eren, ilk gözaltına alınan kişi olan Enes Güran'ın gözaltı sürecinde yaşanan ihmalleri vurguladı. Özellikle Narin'in kaybolduğu ilk günlerde aile üyelerinden şüphe duyulmadığını, bu ihmallerin olayın çözümünü geciktirdiğini söyledi.  Eren, “Ben bir avukat olarak bu soruşturma neticesinden faillerin ortaya çıkacağını biliyorum. İlk gün aileden şüphelenme olsaydı Narin bulunurdu” dedi. 

Ayrıca, amca Salim Güran’ın yeniden ifadesinin alınmasının acil olduğunu belirtti.

OTOPSİ VE DELİL İNCELEMESİ

Narin'in cesedi üzerinde yapılan incelemelerle ilgili konuşan Eren, otopsi sırasında 91 numunenin toplandığını, ancak hiçbirinin başka bir kişiye ait DNA içermediğini belirtti. Özellikle, cesedin bir bacağının kopmuş olduğunu ve üzerinde et parçası bulunmadığını ifade etti, bunun su üzerindeki bir canlıyla temas sonucu olabileceğini kaydetti. Eren, “İstanbul ATK'den beklediğimiz entolojik rapor var. Ölüm sebebine ilişkin bir rapor dosyamızda yok. Hala tartışılıyor, Narin'in kırmızı eşarbı, eteği çantasının içindeydi" dedi.

SORUŞTURMA KARANLIKTA KALMAMALI

Eren, soruşturmanın karanlıkta kalmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, Amed Barosu’nun tüm hukuki süreç boyunca etkin şekilde yer alacağını söyledi.