BM uzmanlarından Venezuela'ya ağır suçlamalar

Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirilen uzmanlar, Venezuela’da hükümetin insan hakları ihlallerine karıştığını belirterek, muhalefeti bastırmaya yönelik sistematik bir planın uygulandığını iddia etti.

Salı günü yayımlanan raporda, iktidarın keyfi şekilde kullanıldığı ve insanlığa karşı suçların işlendiği iddia edildi. 

Uzman heyetinin başkanı Marta Valiñas, Eylül 2023 ile Ağustos 2024 arasını kapsayan raporunda, baskıların "benzeri görülmemiş bir şiddet düzeyine" ulaştığını ifade etti. Uzman heyet, bu sürecin Devlet Başkanı Nicolas Maduro da dahil olmak üzere hükümetin en üst düzey sivil ve askeri kademeleri tarafından organize edildiğini savundu. Valiñas, baskı mekanizmasının özellikle muhalifleri susturmayı hedeflediğini belirtti. 

KOORDİNELİ BASKI PLANI

2019 yılında BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan bağımsız bilgi toplama misyonu, Caracas yönetiminin iş birliği yapmayı reddettiği bu süreçte, Venezuela'daki durumu izlemeyi sürdürüyor. 

Uzmanların hazırladığı son raporda, Temmuz 2024'teki seçimlerin ardından düzenlenen protestolara karşı devletin verdiği tepkilerin, hukukun üstünlüğünün daha da zayıfladığı yeni bir döneme işaret ettiği belirtildi. 

Raporda, Maduro hükümetinin muhalefeti caydırmak ve bastırmak amacıyla koordineli bir plan uyguladığına dikkat çekildi.

Marta Valiñas, insan hakları ihlallerinin münferit olaylar olmadığını, bu eylemlerin hükümetin organize bir baskı planının parçası olduğunu belirtti. 

Uzmanlara göre, hükümet karşıtı protestolarda, resmi verilere göre 27 kişi hayatını kaybetti, 192 kişi yaralandı ve 2.400’den fazla kişi gözaltına alındı.

UCM SORUŞTURMASI SÜRÜYOR

BM uzmanlarının raporu, Cuma günü Cenevre'de BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacak. Şili, Arjantin, Kanada, Ekvator, Guatemala ve Paraguay gibi ülkeler, uzmanların görev sürelerinin uzatılmasını talep eden bir karar tasarısı hazırladı. 

Aynı zamanda, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Venezuela'da 2017'de muhalif gösteriler sırasında hükümetin işlediği iddia edilen insanlığa karşı suçları araştırmaya devam ediyor. Bu gösterilerde 100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. 

Uzmanlar, Venezuela’da yaşanan insan hakları ihlallerinin durdurulması için uluslararası toplumdan daha güçlü bir müdahale bekliyor.