Amed’de 39. Nöbet: AKP ile hiçbir sorun çözülmez

Amed’de belediye gasbına karşı Demokrasi Nöbeti’nin 39’uncusu gerçekleşti. Nöbete katılan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Bu ülkenin hiç bir sorunu AKP iktidarı ile çözülmez” diyerek AKP’nin çözümsüzlük olduğunu belirtti.

Amed, Van, Mardin, Kulp ve Karayazı belediyelerinin gasp edilmesine karşı Demokrasi Nöbeti 39’uncu gününde devam etti. Demokrasi nöbetleri, 19 Ağustos’ta Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edildiği gün başlamıştı. Daha sonra iki belediye daha gasp edilerek, kayyum atanmıştı.

Amed’de Lise Caddesi'nde süren nöbete Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, görevi gasp edilen DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, TJA aktivistleri, Barış Anneleri’nin de aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı.

Batman Barış Anneleri, “İrademe Dokunma” pankartıyla yürüyüş yaparak nöbete katıldı.

Nöbet eyleminde konuşan HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen, önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yarın görülecek duruşmasını hatırlattı. Alökken, , Yüksekdağ’ın parlamentoda tek kadın Eş Genel Başkan olduğunu ve rehin alınmasının kadın kazanımlarına, kadın haklarına, özgürlüğe ve kadınların kamusal alandaki varlığına yönelik bir saldırının bir parçası olduğunu ifade etti.

Alökmen, “Figen Yüksekdağ olmak üzere kadın vekillerimize, belediye başkanlarımıza, yönetici ve aktivistlerimize karşı sürdürülen rehine politikasına ve onların şahsında kadın mücadelesinin tasfiye edilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran da Yüksekdağ başta olmak üzere binlerce kadının cezaevlerine konulduğunu hatırlattı. Taşkıran, “Biz kadınlar bu faşist erkek egemen düzeni değiştireceğiz. Biz kadınlar Kürdün, Türkün, işçinin özgürlüğü içinde mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz yaptığı kısa konuşmada, “AKP iktidarı çözümsüzlüktür, 90 yıllardaki karanlık güçlere teslim olmuş durumda. Bu ülkenin hiç bir sorunu AKP iktidarı ile çözülmez. Kendi iktidarlığını devam etmek için herkese saldırıyorlar. Tüm muhaliflere saldırıyor. Her gün hukuksuzluklar yaşanıyor, siyasi yoldaşlarımız, yöneticilerimiz cezaevine konuluyor. Ancak biz buna boyun eğmedik. Boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Azadi Partisi Başkanı Ayetullah Aşiti, hükümetin organizasyonu ile HDP Amed il binası önünde bekleyen annelere seslenerek, “Bu savaşı bitirelim (...) Tüm anneler el ele verin kan dursun. Yeter artık” dedi.

Demokrasi Nöbeti 10 dakika oturma eyleminden sonra sona erdi.