Amed esnafı kira ve faturalarını dahi ödeyemiyor

Devletin yıkıcı ekonomi politikaları krizi giderek derinleştiriyor. Amed esnafı, kira ve faturalarını dahi ödeyemez hale geldi.

Türkiye'de giderek derinleşen ekonomik krize paralel olarak, Dolar ve Euro'nun artışı sürüyor. İş yapamaz hale gelen esnaflar dükkanlarını kapatmanın eşiğine geldi. Amed esnafı da ekonomik krizden nasibini ağır bir şekilde aldı.

Melikahmet yolu üzerinde 7 yıldır çay ve tost satan Harun Harma isimli esnaf, hayat şartlarının çok ağırlaştığına dikkat çekti. Türkiye ve Kürdistan'da büyük bir krizin yaşandığını söyleyen Harma, artık geçinemeyecek duruma geldiklerini ifade etti.

Evde 2 kişi çalışmalarına rağmen ay sonunu getiremediklerini vurgulayan Harma yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle anlattı:

"Sabah saat 5'de işe başlıyorum akşam 7'ye kadar çalışıyorum ama evime 100 lira götüremiyorum. Çay ve tost satıyorum ama insanlar artık bir bardak çay bile içemiyor. Artık büyük iş yerleri bile bir çayın hesabını yapıyorlar. Onlar bu hesabı yapıyorsa biz ne yapalım? Durumumuz çok kötü. Elektrik, su ve kredi faturalarımı ödeyemiyorum. Dahası evin kirası bile çıkmıyor. Şuan 70 bin TL elektrik borcum var ve ödeyemiyorum. 7 yıldır bu durumdayım. Elektrik çalışanları gelip elektriğimizi kesiyorlar ama ben mecburen tekrar açtırıyorum."

ŞİMDİYE KADAR BÖYLE BİR KRİZ GÖRMEMİŞTİM

Sur'da 36 yıldır esnaflık yapan Mehmet Zeki Eren, şimdiye kadar böyle bir kriz ile karşılamadığını söyledi. Her şeye zam geldiği için müşterilerine fiyat söylemekten utandığını belirten Eren, şöyle konuştu:

"Dükkanım artık kendi masraflarını bile çıkaramıyor. Derin bir kriz var ve insanlar perişan olmuş durumdalar. Alışveriş olmadığı için borçlarımızı ödeyemiyoruz ve dükkana yeni ürünler alamıyoruz. Çok sıkıntıdayım ve ne yapacağımı da bilemiyorum. Allah yardımcımız olsun. Halk bu devletle gün geçtikçe fakirleşiyor. Kimse düşene bir el uzatmıyor.

Her ay sonunda komşularımdan veya dostlarımdan destek istiyorum ama bir süre sonra aldığım paraları da ödeyemiyorum. Dolar yükseldikçe esnaf da zorlanıyor. Geçen sene 135 TL'ye aldığımız yağı bu sene 205 TL'ye alıyoruz ama tatlıları hala aynı fiyata satıyoruz. Dolar 8 liranın üstüne çıktı, altın arttı. Dolayısıyla faturalarımız da 3,4 kata çıktı. Geçen sene elektrik faturası 90, 100 lira geliyordu, bu sene 200, 210 lira geliyor. Doğalgaz da aynı şekilde. Geçen sene 70 lira gelen su faturası bu sene 200 lira olmuş. Kaç yıldır direniyoruz ama bundan sonra ne yaparız bilmiyorum. Böyle devam ederse dükkanımı kapatacağım."

İNSANLARDA PARA KALMADI

Yaklaşık 2 yıldır çok sıkıntılı süreçler geçirdiklerini söyleyen bir başka esnaf Ali Demir, zorlukla ayakta kalmaya çalıştıklarını vurguladı.

Esnafın bir şey satamadığını, müşterilerin de alışveriş yapamadığını kaydeden Demir, Doların artmasından sonra işlerinin daha da zorlaştığına işaret etti.

Alışveriş olmadığı için dükkan ve ev kirasını dahi ödeyemediğinin altını çizen Demir, böyle devam etmesi durumunda dükkanını kapatmak zorunda kalacağını belirtti.

Koronavirüs sürecinde dövizin artması ile birlikte ekonomik durumlarının daha da kötüleştiğine değinen esnaf Şehen Yıldız, eskiden insanların 20 liraya mutfak masraflarını karşılayabildiğini ama şimdi kimsenin cebinde para olmadığını ifade etti.

Yıldız, insanlarda para olmamasından dolayı kendilerinin de etkilendiğini belirterek, "İşsizlik çok fazla. Artık kimse pazara gelmiyor. Ülkede ekonomi kalmadı. Her gün yetkililer televizyona çıkıp, ekonomi çok iyi diyorlar. Ama biz bu işi yapıyoruz ve ekonominin ne durumda olduğunu çok iyi biliyoruz. Gerçek çok farklı. Bu işi yapmayanlar bizi anlayamaz" dedi.

KENDİLERİ SARAYDA OTURUYOR, BİZ İSE KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ

25 yıldır esnaflık yapan Hasan Dalgüllü, sabahtan akşama kadar pazarda olmasına rağmen iş yapamadığını ifade etti.

"Gelir yok ama giderimiz çok fazla" diyen Dalgüllü, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Bankadan kredi çektim ama borcumu ödeyemiyorum. Her şey zamlanmış. Param yok ve kredi borcumu nasıl vereceğimi bilmiyorum. Bir kaç gün önce 200 liraya satın aldığım ürünler şimdi 400 lira olmuş. Devletin yanlış politikaları yüzünden bu haldeyiz. İçinde olduğumuz durum kimsenin umurunda değil. Kendileri Sarayda oturuyor, biz de burada ev ve dükkan kiramızı ödeyemiyoruz. Kısacası durumumu çok kötü ve çark artık dönmüyor."