Amed'de halk sağlık hizmetlerine erişemiyor
Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Toprak, Amed'deki hastanelerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, halkın sağlık hizmetlerine erişemediğini belirtti.
Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Toprak, Amed'deki hastanelerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, halkın sağlık hizmetlerine erişemediğini belirtti.
AKP iktidarının yanlış politikaları, sağlık sistemindeki kaosu günden güne derinleştiriyor. Kurdistan ve Türkiye’de halklar sağlığa hizmetlerine erişemezken, randevu krizi ise halen gündemde. Özellikle sağlık hizmetlerine erişimin zorlaştığı son zamanlarda Amed'de bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan sorunlar bitmek bilmiyor.
Amed’de yaşanan sağlık sorunlarına ilişkin ANF’ye konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Toprak, "Maalesef sağlıkta yaşanan sorunlar, kendi hastanelerimizdeki liyakatsiz yöneticilerden kaynaklanıyor. Sağlık çalışanları ve emekçileri üzerindeki keyfi uygulamalar, çalışanların moral ve motivasyonunu düşürüyor. Kişi başına düşen doktor sayısının az olması nedeniyle halk sağlığa erişemiyor. Bir doktor, günde yüzün üzerinde hastaya bakmak zorunda kalıyor. Bu durum doktorun performansını etkiliyor ve yanlış tanı ile tedaviye neden olabiliyor. Bu yüzden hastalar mağdur olmaktadır" dedi.
HALK RANDEVU BULAMIYOR
Özellikle Amed’de bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan sorunlara değinen Toprak, şunları aktardı: "Bu hastane sadece Amed’e değil, tüm Kurdistan’a hizmet veriyor. Günlük 10 bine yakın hasta burada tedavi görüyor. Hastanenin randevu sisteminden, hastaların düzgün tedavi edilmesine kadar binlerce sorun var. Biz sendika olarak bu sorunların çözümüne ilişkin her seferinde idareyle görüşmeye çalıştık ama maalesef olumlu bir dönüş almadık. Bizi duymak istemiyorlar.
Özellikle sağlık çalışanlarının kendi görev tanımının dışında çalıştırılması, doluluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olmasına rağmen personel eksikliğinin var olduğu gerçeği önümüzde duruyor. Hastalar, en çok randevu sisteminde sorunlarla karşılaşıyor. Bazı bölümler için neredeyse randevu almak imkânsız hale gelmiş durumda. Özellikle kanser hastaları randevu dahi bulamıyor. Nasıl ki hastalar mağdur oluyorsa sağlık emekçileri de yoğun iş gücünden dolayı mağdur ediliyor. Sağlıkçılar, hastanelerde yaşanan sorunlardan dolayı şiddete maruz kalıyor. İdare bu konuya ilişkin herhangi bir adım atmak istemiyor.”
ANADİLDE SAĞLIK HİZMETİ VERİLMELİ
Sağlık Emekçileri Sendikası olarak sağlıkta yaşanan bütün sorunların çözümü için yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten Bekir Toprak, "Biz toplumsal bir sendikayız. Bu kentin ve bu bölgenin sağlığı bizim için çok önemli. Özellikle anadilde sağlık hizmetini savunuyoruz. Anadilde sağlık hizmeti sağlanırsa, hastaların tedavisi daha kolaylaşır. Sağlık sorunlarının temelinde anadilde sağlık hizmetinin verilmemesi yatıyor. Anadilde sağlık hizmetinin yaygınlaşması gerekiyor" ifadesinde bulundu.