Ankara istedi, Atina iade kararı verdi : Kaya açlık grevinde

Yunanistan’da tutuklu bulunan Türkiyeli devrimci Turgut Kaya’nın Türkiye’ye iadesine karar verildi. Karara tepki gösteren Kaya açlık grevine başladı.

Şubat 2018’de Yunanistan’a giriş yaparken Interpol tarafından tutuklanan Türkiyeli devrimci Turgut Kaya’nın, Atina’da 30 Mayıs’ta görülen duruşmasında Türkiye’ye iade edilmesine karar verildi.

Kırmızı Bülten’le aranan Kaya, Türkiye’de farklı aralıklarla yıllarca hapishanede kalmış bir isim. Nisan 2015’te Yunanistan’da tutuklanıp 40 gün sonra serbest bırakılan Kaya, Türk devletinin başvurusuyla Şubat ayında yeniden tutuklanarak Koridallos Hapishanesi’ne gönderilmişti.

İade kararına tepki göstererek bu Perşembe gününden itibaren açlık grevine başlayacağını duyuran Kaya, "Şu anda iade süreci Yunanistan Adalet Bakanlığı'ndadır. Gerici devletlerin her türlü işbirliğine ve kirli pazarlıklarına karşı, faşist Türk devletine iade sürecimin durdurulması ve derhal serbest bırakılmam için açlık grevine başladığımı ifade ediyorum" dedi.

İade kararına karşı Atina’da devrimci örgütler bir araya gelerek Turgut Kaya’ya Özgürlük Platformu kurdu. Syriza hükümetiyle görüşerek iade kararının durdurulmasını isteyecek platform içerisinde ATİK-UPOTUDAK, KCDK-Yunanistan, SYKP (A), MKP, MLKP, DKP yer alıyor.

Platform, "İadesi halinde Turgut Kaya’nın yaşam hakkı dahil hiç bir güvencesi yoktur. Bu kararın derhal durdurulması ve Turgut Kaya’nın serbest bırakılması için Avrupa’da faaliyet yürüten devrimci, demokrat, ilerici ve yurtseverleri Turgut Kaya’yı sahiplenmeye, her alanda bu karara karşı tepki göstermeye, eylemler yapmaya çağırıyoruz" dedi.