YENİLENDİ

Avrupa'daki Kürtler gazetecilerin katledilmesine karşı alanlara çıktı

Avrupa'da yaşayan Kurdistanlılar, Türk devletinin Silêmanî'de gazetecileri katletmesine karşı alanlara çıktı.

İşgalci Türk devletinin Silêmanî'nin Seyîdsadiq ilçesindeki saldırısında gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn şehadete ulaştı, biri ağır 6 gazeteci ise yaralandı.

Marsilya'da DTM ve Arin Mirkan Kadın Meclisi'nin çağrısıyla bir araya gelen Kurdistanlılar, saldırıyı protesto etti.

Yakup Serhad tarafından yapılan açıklamada, "Bu alçaklığı, bu ihaneti onuru olan hiçbir Kürt kabul etmemelidir. Gerilla direnişi ile yıkılan TC devletine yol açan KDP yapılanması şunu iyi bilsin; tarihin çöp sepetine düşecek" dedi.

Eylem önümüzdeki hafta Cumartesi yapılacak yürüyüşe katılım çağrısıyla sona erdi.

DARMSTADT

Almanya Darmstadt'ta TJK-E Hessen'in organize ettiği eylemde Türk devleti ve KDP protesto edildi.

Luisenplatz'da gerçekleştirilen eylemde "Özgür basın o kalemleri, kameraları asla bırakmaz" mesajı verildi.

ZÜRİH

Gazetecilerin katledilmesi İsviçre'nin Zürih kentinde de protesto edildi. Eylemde bölgenin Türk savaş uçaklarına kapatılması çağrısında bulunuldu.

Kürtler, Zürih Berîtan Kadın Meclisi ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK-Zh) çağrısıyla Helvetia Meydanı'nda bir araya geldi.

Berîtan Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Adile Güzel, "Rojava'da Kürt kadınlarının DAİŞ barbarlığına karşı kazandığı zaferin bir intikamı olarak bugün Türk devlet faşizmi özellikle kadın yoldaşlarımızı bilinçli bir şekilde katletme yoluna gitmiştir" dedi.

Kürt kadınlar olarak bu soykırım saldırılarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren Adile Güzel'in ardından CDK-Zh adına Almanca basın metnini Emrah Kara okudu.

Uluslararası kurum ve devletlere Kürt soykırımının durdurularak Türk devletin savaş ve işgal politikasına olan desteklerinin sonlandırılması çağrısında bulunan Kara, şunları ekledi:

"Türk devleti yıllardır Başûrê Kurdistan, Şengal ve Rojava'daki Kürt bölgelerine sistematik saldırılar gerçekleştiriyor. Uluslararası güçlerin hava sahası serbestisi vermesiyle desteklenen bu saldırılar, soykırıma suç ortaklığından başka bir şey değildir. Türk devleti bu özgürlüğü özellikle sivilleri ve Kürt kadınlarını hedef alan SİHA saldırıları gerçekleştirmek için kullanıyor."

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanlık Divanı adına Emrullah Bingül de "KDP yönetimiyle ortaklığın sonucunda bugün 2 kadın yoldaşımız katledildi" dedi.

STOCKHOLM

Saldırıya karşı Kurdistanlılar Amara Kadın Meclisi öncülüğünde Stockholm’un merkezi Åhlensin önünde bir araya geldi.

Eylemde dağıtılan bildiride şöyle denildi:

“Her iki serbest gazeteciler Barzani Ailesi’nin yolsuzluklarını ortaya çıkarmak için mücadele etmiş ve KDP'nin Güney Kurdistan’da derin kökleri olan ihanetini korkusuzca ifşa etmişlerdir.

Avrupa'daki halkımızı bu serbest gazetecilerin mücadelesini desteklemeye ve bu trajik katliamı protesto etmeye çağırıyoruz. AKP liderliğindeki Türk devleti, KDP'nin suç ortaklığıyla saldırılarını yoğunlaştırmıştır. Tüm ülkeleri derhal harekete geçmeye ve katliama karşı protesto gösterileri düzenlemeye çağırıyoruz.”

BASEL

Gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn'in katledilmesi Basel kentinde protesto edildi.

İsviçre'nin Basel kentinde Ronahî Kadın Meclisi ile Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK-Bl) çağrısına cevap veren Kurdistanlılar ve dostları burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn'in fotoğraflarının taşındığı eylemde saygı duruşu gerçekleştirildi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) katliama ilişkin hazırladığı Almanca basın metninin okunması sonrası eylem sloganlarla sonlandırıldı.

PARİS

Paris'in Normandiya bölgesinde CDK-F tüm bileşenleri ile biraraya gelerek dün Silêmanî'de Türk devletinin SİHA saldırısında katledilen özgür basın emekçileri Gülistan Tara ve Hêro Bahadin'i andı, Türk devletini ve KDP'yi protesto etti.
Basın açıklaması öncesi, basın emekçileri Gülistan Tara ve Hêro Bahadin şahsında özgür basın şehitleri ve  tüm Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu  yapıldı. Yapılan saygı duruşu ardından CDK-F Eş Başkanı Xanê Akdoğan, Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) adına basın açıklaması yaptı.

Xanê Akdoğan, “Kadın gazeteci arkadaşlarımızı katleden işgalci ve barbar Türk devletini kınıyoruz ve onlara diyoruz ki, ne yapsanız da dünyada yankılanan kadın özgürlük çizgisini, ‘Jin Jiyan Azadî’ isyanını  yok edemeyeceksiniz. Katledebilirsiniz ama biz çelikten irade sahibiyiz; tüm dünya da birleşip üzerimize gelse Rêber Apo’nun fikirlerini yok edemez” diyerek, şehit ailelerine başsağlığı, yaralılara şifa diledi.   

Türk devletine işgal ve katliam yolunu gösteren KDP’ye de seslenen Xanê Akdoğan, “AKP-MHP faşist rejimi tükenmiş durumda, kendi tükenmişliklerini Kürt halkına, Kürt halkının yiğit evlatlarına saldırarak, katlederek aşabileceklerini zannediyorlar ama ne yaparlarsa yapsınlar Özgür Kürde yenilecekler. Burada dikkat çekilmesi gereken diğer bir husus da Başurê Kurdistan'ı TC'ye peşkeş çeken ihanetin dibine kadar batmış KDP'nin durumudur. KDP, Türk devletini Medya Savunma Alanlarına getirerek işgal saldırılarını meşrulaştırıyor, bununla birlikte bizzat saldırılara katılarak Kürt kanı döküyor KDP bu tutumundan derhal vazgeçmelidir. Tarih ihaneti muhakkak yazacaktır. Kürt halkına yaptıklarınız karşısında yüzünüz kızaracak, yenilecek, yok olacaksınız, bizim irademizi zayıflatamayacaksınızKürt halkının Özgürlük Mücadelesi muhakkak zaferle sonuçlanacak, bunun önünde hiçbir güç duramaz" dedi.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde de Katledilen Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn için protesto eylemi düzenlendi. Eylemde Almanca açıklama yapılarak Türk devleti ve ortağı KDP teşhir edildi.

FRANKFURT

Almanya Kürt Kadınlar Birliği öncülüğünde Frankfurt’ta bir araya gelen onlarca Kurdistanlı, Türk devletinin Silêmanî’de gazetecilere yönelik hedefli saldırısını protesto etti.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde Kürt halkı ile dostları KDP'nin desteğiyle işgalci Türk devleti tarafından katledilen gazeteciler için yürüyüş ve miting yaptı.
Limasol Belediyesi'nin önünde yürüyüşü mitinge dönüştüren eylemciler, sık sık "Kurdistan faşizme mezar olacak", " Bimre Xiyanet", " İşgalci TC Kurdistan'dan defol" sloganları ile Türk devleti ve KDP’yi protesto etti.
Eylem, şehit düşen gazeteciler şahsında devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Kürt siyasetçi Lezgin Serhat, “Türk devleti bunu tek başına yapmamıştır, onunla yan yana duran ve dökülen kanda parmağı olanları halkımız çok iyi bilmektedir” diyerek, KDP’nin ihanetçi çizginin sembolü haline geldiğini ifade etti.

Eylem, İngilizce okunan bildiri ve atılan sloganlar eşliğinde son buldu.

LONDRA

İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan  Kurdistanlılar ve basın emekçileri, BBC binası önünde bir araya gelerek, Gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn’in katledilmesini protesto etti. Eyleme Kürt Halk Meclisi ve Britanya Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri de katıldı.

Katledilen gazetecilerin fotoğraflarının yeri aldığı dövizler taşıyan kitle, sık sık “BBC sessizliğe son ver”, “Kahrolsun faşizm”, “Kadın kırımına son”, “Kahrolsun işbirlikçi ihanet”, “Şehîd namirin” sloganlarını attı. 

Basın emekçileri adına yapılan konuşmada, “Kürt Özgür Basın emekçilerinden Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'in Türk SİHA saldırısı sonucu katledildikleri hatırlatılarak, AKP-MHP faşist rejimi  nefretle kınandı. Özgür basın emekçilerine, ailelerine, Kürt halkına başsağlığı dilenen açıklamada, “Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn’in özgür yaşam hayallerini yaşatma sözünü veriyoruz” denildi.

BBC gibi uluslararası bir basın kurumunun Türk devletinin Ortadoğu’yu kana bulayan ve gazetecileri hedefleyen saldırılarını görmezden gelmesinin sert bir dille eleştirildiği konuşmada, “Türk devletinin bu insanlık dışı  saldırılarını halklardan saklamak, görmemek hiçbir etiğe ve ahlaka sığmaz. Utanın ve bu faşizmi görün” diye kaydedildi. 

Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Ercan Akbal ise, Kürt halkına yönelik saldırılarda KDP'nin ihanetinin rolüne değinerek, “Bu işbirlikçi alçaklar, faşist Türk rejimi ile birlikte Kürt halkına karşı soykırım savaşında yer alıyor. KDP ve Barzani Ailesi, Kürt halkına karşı işgalcilerle işbirliği halinde katliamlarda yer alıyorlar. Bundan sonra tavrımız daha sert olacak ve gereken yanıtı vereceğiz. Bu ahlaksızlığı görmeyip sessiz kalanlar bu insanlık suçlarının ortağıdır; kınıyoruz” dedi. 

Konuşmaların ardından kitle BBC binası önünde oturma eylemine geçti. Oturma eyleminde alkış, slogan ve ıslıklara Türk devlet faşizmi ve BBC’nin tutumu protesto edildi.