‘Avrupa’nın karşısında artık kızgın bir Türkiye olacak’

Türkiye’de 24 Haziran günü gerçekleşen seçimleri yorumlayan uluslararası uzman Kenner Joshua-Walker’e göre bundan sonra artık Avrupa’nın karşısında daha kızgın bir Türkiye olacak.

Türkiye’de AKP-MHP iktidarının seçmen iradesinin gaspıyla kazandığı 24 Haziran seçimlerinin ardından gözler Erdoğan rejiminin uluslararası arenada kuracağı ilişkilere çevrildi. Batı dünyası ile Türk devletinin ilişkilerini yakından inceleyen ABD’li uzman Kenner Joshua-Walker, 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi.

Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Frankfurter Allegemeine’ya konuşan Joshua-Walker, Ankara’nın bundan sonra Rusya, Çin ve hatta İsrail ile ilişkileri stabil bir hal alacağını düşünüyor. Ancak ABD’li gözlemciye göre Erdoğan rejimi Avrupa Birliği ile batının değerlerinden daha fazla kopacak.

Bundan sonra Avrupa’nın karşısında kızgın bir Türkiye’nin olacağını vurgulayan Joshua-Walker “Yakın bir dönemde Avrupa ile Türkiye’nin ilişkileri ölmek üzerinde olacak. Bunda Avrupa’daki hükümet liderlerinin de zayıf duruşu var” diye konuştu. Özellikle Alman başbakan Merkel’in rolüne dikkat çeken Joshua-Walker, siyasi ilişkilerin aksine Avrupa’nın Türk devletiyle ekonomik ilişkilerin süreceğini belirtti.

‘ABD VE AVRUPA’NIN İLİŞKİLERİ TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLİYOR’

Yeni dönemde Türkiye ile ilişkilerdeki gidişatın Avrupalı liderlerin tarafından belirleneceğini savunan Joshua-Walker “Türkiye’de artık milliyetçiler iktidarın rengini belirleyecek ve bu durum batı ile ilişkilerde etkileyici olacak. Bundan dolayı da Avrupa Türkiye ile diyalogunu kesmemeli” diye konuştu.

Son dönemlerde ABD ve Avrupa Birliği arasında yaşanan gerginliklere de dikkat çeken Kenner Joshua-Walker şunları söyledi: “Amerikalılar ve Avrupalılar arasındaki ilişkiler de sorunlu, örneğin Merkel ve Trump’a bakalım. Bu durum Türkiye ile ilişkileri de etkiliyor, çünkü Türkiye daha fazla hareket alanı elde etmiş oluyor.”

Türkiye’nin Avrupa ve ABD eksenindeki duruşunu bir çocuğun büyükanne ve büyükbabasıyla ilişkilerine benzeten Joshua-Walker “Anne-babasıyla sorun yaşayan çocuk büyükanne ve büyükbabasının yanına gitmek ister, Türkiye’nin ilişkileri de bu şekilde” diye konuştu.