Avukat Kılıç: Yargı Paketi boş

Avukat Özcan Kılıç, 1 Ekim’de açıklanması beklenen ‘Yargı Reform Paketi’nin içinin boş olduğunu vurgulayarak, özünde hiçbir hukuksuzluğun giderilmeyeceğini söyledi.

AKP’de ‘Pelikancılar’ diye adlandırılan Erdoğan Ailesi’nin kontrolündeki grup ile Adalet Bakanı arasındaki çekişmenin faturasının muhaliflere çıkarılacağını belirten Avukat Özcan Kılıç, bu kez sadece Kürtlerin değil, CHP de dahil tüm muhalefetin hedefte olacağını kaydetti. Hukukun bu kadar ayaklar altına alındığı bir dönemin daha önce hiç yaşanmadığını vurgulayan Av. Kılıç, “Bu çarpık düzen batmaya mahkum. İktidar her şeyi çökerterek gidecek” dedi.

Avukat Özcan Kılıç, AKP içindeki yargı tartışması ve Yargı reformu Paketi ile ilgili ANF’nin sorularını yanıtladı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Pelikancılar arasındaki krizin muhalifleri sevindirmemesi gerektiğini, çünkü faturanın yine muhalefete kesileceğini ifade eden Av.Kılıç, “Bugün her ne kadar bu kavga hukuk üzerinde yürüyor gözükse de aslında tamamen siyasi bir kavga. Onların arasındaki bu çekişmenin hiç kimseye hayrı olmayacak. Tam tersine zararı olacak. Hatırlarsanız 17-25 Aralık’ta da Cemaat - AKP çekişmesi yükseldiği dönemde kısa süreli bir rahatlama oldu ama akabinde Kürtler başta olmak muhalefete yönelindi. Önümüzdeki dönem de aynısı yaşanacak” dedi.

KÜRTLER DE CHP’LİLER DE HEDEF

Bu yönelişin hedefinde özellikle yine Kürtlerin olacağını belirten Av. Kılıç, HDP’li büyükşehir belediyelerine yapılan kayyum atamalarının ve eski HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında yeniden verilen tutuklama kararlarının bu gidişatın en büyük göstergesi olduğuna işaret etti. CHP’nin de bu kötü gidişattan etkileneceğini dile getiren Av. Kılıç, yerel seçimlerde İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşanan büyük yenilgiyi hazmedemeyen iktidarın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile başlattığı intikam operasyonunu genişleterek sürdüreceğini söyledi. Kılıç, bu intikamın illa belediyelere kayyum atamak şeklinde olmayacağını, farklı hamlelerde yansıyacağını savundu.

Bu tür iç kavgalar patlak verdiğinde genelde hep aynı konseptin devreye konduğunu belirten Kılıç, örnek olarak AKP-MHP yakınlaşma sürecine atıfta bulundu. Kılıç, özellikle Kobanê zaferi ve 7 Haziran seçimlerinden sonra çözüm sürecini bitiren AKP’nin, faturayı yine Kürtlere keserek MHP ile yakınlaştığını hatırlattı.

HİÇBİR HUKUKSUZLUK GİDERİLMEYECEK

1 Ekim’de açıklanması beklenen ‘Yargı Reform Paketi’ni de değerlendiren Av. Özcan Kılıç, paketin içinin boş olduğunu kaydetti. Benzeri yargı paketlerinin 1999, 2002 ve en son 2012’de çıkartıldığını anımsatan Av. Kılıç, “Çok klasik ve alışılagelmiş bir paket; tabiri caizse boş bir paket. Burada şöyle bir taktik uyguluyorlar; ‘propaganda’ gibi maddelerden yargılananların zaten az olan cezalarını durduruyorlar. Özünde hiçbir hukuksuzluk giderilmeyecek, herhangi bir şey değişmeyecek” şeklinde konuştu.

DERİN DEVLET YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

‘KCK davası’nda yargılanan siyasetçilerin avukatlığını da yapan Kılıç, Ergenekon gibi davalara beraat verilirken yine kumpas davaları kapsamında yer alan KCK adı altındaki dosyalara ceza çıkmasını da yorumladı. Kılıç, bu kararların hakim ve savcılar değil, doğrudan devlet tarafından verildiğinin altını çizdi. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a atfen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Onları bırakmayacağız” sözlerini anımsatan Kılıç, bu tür siyasi davalarda hakim ve savcıların hiçbir inisiyatife sahip olmadığını tekrarladı. 1990’lı yıllarda ‘derin devlet’ tabir edilen yapının bugün yeniden şekillendirildiğine dikkat çeken Av. Kılıç, şöyle konuştu: “Bugün Erdoğan etrafında Mehmet Ağar’dan arta kalanlar var. Bunların içinde MHP, Ergenekoncular, Avrasyacılar ve hatta TKP’de yer alan kişiler var. Dikkat ederseniz; bugünlerde JİTEM tarafından işlenen faili meçhul cinayet davaları teker teker düşüyor. O davalarda yargılanan komutanların birçoğu devlet tarafından yeniden aktif görevlere atandı. FETÖ’cülerin yerine Ergenekoncular, Avrasyacılar yerleşti.”

BİR TAŞ ÇEKİLSE ÇÖKECEKLER

Hukukun bu kadar ayaklar altına alındığı bir dönemin daha önce hiç yaşanmadığını vurgulayan Av. Kılıç, hakim ve savcıların tepeden emir almadan hareket edemediklerini kaydetti. Hakim ve savcıların çoğunun tecrübesiz ve düşük profilli olduğunu ifade eden Av. Kılıç, kötü gidişatın yine işi bilen kıdemli hakim ve savcıları tarafından kurtarılacağını söyledi. Devlet kurumlarındaki çürümenin giderek derinleştiğini de belirten Av. Özcan Kılıç, şunları söyledi: “Özellikle Emniyet mekanizması berbat bir halde şu anda. Fethullahçıların burada bıraktığı birtakım izler var, bu izlerden dolayı polisler birbirlerine düşecekler. Keza maliyede de aynı çürüme söz konusu, bir taş çekilse çökecekler. Bu çarpık düzen batmaya mahkum. İktidar her şeyi çökerterek gidecek.”