Cizre ve Silopi’de binlerin katılımı ile seçim bürosu açılışı

HDP, Cizre ve Silopi’de binlerce kişinin katılımıyla seçim bürosu açılışı gerçekleştirdi. Öz yönetim direnişlerinde çocuklarını kaybeden ailelerin de katıldığı açılışlarda coşku had safhadaydı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürdüğü Şırnak’ın Cizre ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla büro açılışı gerçekleştirdi. Öz yönetim direnişi ve Türk devletinin soykırım saldırıları sonrası büyük bir yıkımın gerçekleştiği Nur Mahallesi’nde yapılan açılış programı öncesi, yüzlerce çocuk ellerinde HDP bayraklarıyla alanı doldurmaya başladı. İftar yemeğinin hemen ardından mahallenin dört bir yanından alana akmaya başlayan binlerce kişi, Kürtçe ezgiler eşliğinde halay çekti.

“Bijî berxwedana HDPê” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları ile alanı inleten kitlenin sayısı her geçen dakika arttı. Dakikalarca halay çeken kitlenin coşkusu, HDP adayları Hasan Özgüneş ve Serdar Küni’nin alana gelmesiyle doruğa çıktı. Adayları yoğun sevgi gösterisinde bulunan kitle aralıksız bir şekilde, “Cizre sizinle gurur duyuyor” sloganı attı. Gençlerin ve kadınların çoğunlukta olduğu programa, Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç başta olmak üzere yasak sırasında yaşamını yitirenlerin aileleri de katıldı.

Birçok kadının yöresel kıyafetler ile katıldığı programda çocukların coşkusu renkli görüntülere neden olurken, çok sayıda kişi de pencere ve balkonlarından coşkuya ortak oldu. Programın başlamasıyla birlikte alkışlar eşliğinde kitleye hitap eden aday Serdar Küni, geçmişten bugüne kadar Cizre halkının çok acılar yaşadığına dikkat çekti. Tutuklu siyasetçiler ve milletvekillerini hatırlatan Küni, 24 Haziran’da bunların hesabının sorulacağını vurguladı.

Daha sonra konuşan HDP’li aday Hasan Özgüneş ise, Botan Bölgesi’ndeki halkın yaşanan tüm baskı ve zulümlere rağmen boyun eğmediğini ve bunu her dönem kanıtladığının altını çizdi. Bu sırada Mehmet Tunç’un annesinin adayların yanında yer alması kitle tarafından uzun bir süre, “Şehit namirin” sloganı eşliğinde alkışlandı.

Program, binlerce kişinin hep birlikte halay çekmesiyle son buldu.

HDP’nin büro açılışı yaptığı bir başka merkez de Silopi ilçesiydi. Cumhuriyet Mahallesi’nde gerçekleştirilen açılışa da binlerce yurttaş katıldı. Milletvekili adayları Nuran İmir ve Hüseyin Kaçmaz ile yasaklar sırasında yaşamını yitirenlerin ailelerinin katıldığı programın gerçekleştirildiği alana, “Mirovekî baş Demirtaş" ve "Em dikarin" yazılı pankartlar asıldı.

"Demirtaş", "HDP", "Direne direne kazanacağız", "Taybet Ana ölümsüzdür" ve "İşte Silopi işte serhildan" sloganlarının hiç susmadığı alanda uzun bir süre halay çekildi. Her geçen dakika kalabalıklaşan alanda gençlerin coşkusu ve çocukların heyecanı dikkat çekti. Binlerce kişi adayları, “Silopi sizinle gurur duyuyor” sloganları ile karşıladı.

Yöresel kıyafetleri ile alanı renklendiren ve zılgıtları ile coşkuyu arttıran kadınlar programa damgasını vurdu. Yüzlerce kadın hep birlikte alanı çevreleyerek uzunca bir halay tuttu. Renkli görüntülere sahne olan halay kısa bir süre sonra alana sığmadı. Programın açılış konuşmasını yapan HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Mahmut Avşin’in ardından HDP’li aday Hüseyin Kaçmaz kitleye hitap etti. "İşte Silopi işte serhildan" sloganı eşliğinde konuşmasına başlayan Kaçmaz, 7 Haziran’daki oy oranının 24 Haziran'da aşılacağına vurgu yaptı.

Ardından konuşan aday Nuran İmir ise, Kürt halkının mücadelesinin devam ettiğini belirtti. Mevcut iktidarın hırsızlık, öldürme ve yalanla ayakta kalmaya çalıştığını kaydeden İmir’in, “Bu faşizmi, talanı ve hırsızlığı yapan, Türkiye'nin onurunu ayaklar altına alan kimdir?" sorması üzerine, kitle hep birlikte, “Erdoğan” diye cevap verdi. İmir, seçimler için yurttaşları çalışmalara davet etti.

Konuşmaların ardından alkışlar eşliğinde, yasaklarda çocuklarını yitiren kadınlar büronun kurdelesi kesti.

Program çekilen halaylarla son buldu.

MARDİN

HDP Mardin İl Örgütü de seçim çalışmaları kapsamında, Derik, Midyat ve Dargeçit ilçelerine bağlı çok sayıda köyü ziyaret etti. Mardin adaylarının katıldığı köy ziyaretleri adeta şölen havasında geçti. Ziyaretlerin ardından kentte bulunan bir kafede HDP’li adaylar, yerel ve ulusal basın emekçileri ile bir araya geldi. Gazeteciler ile bir süre sohbet eden adaylar, sorulan soruları yanıtladı.