DEM Parti: Kürt çocukların en temel hakkı gasp ediliyor
DEM Parti, Türkiye'deki yeni eğitim ve öğretim yılının başlayacağına dikkat çekerek, "Kürt çocuklar anadilinde eğitimden, en temel haktan mahrum" dedi.
DEM Parti, Türkiye'deki yeni eğitim ve öğretim yılının başlayacağına dikkat çekerek, "Kürt çocuklar anadilinde eğitimden, en temel haktan mahrum" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Çocuk, Emek ve Eğitim Komisyonları, yeni eğitim ve öğretim yılına dair partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, DEM Parti Çocuk Komisyonu Eşsözcüsü İhsan Seylan ile DEM Parti Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahalı konuştu.
Seylan, AKP-MHP iktidarının yol açtığı ekonomik çöküşün en çok çocukları etkilediğine dikkat çekti.
"İyi ve özgür bir şimdi ve gelecek inşası iyi bir eğitim sisteminden geçiyor" vurgusunda bulunan Seylan, "Okul masraflarını karşılamak için çalışmaya başlayan binlerce çocuğun omzundaki yük giderek ağırlaşıyor" dedi.
Sevtap Akdağ Karahalı, "İktidar MESEM’ler eliyle çocukların işçileştirilmesini meşrulaştırmaya çalışıyor. Çocukların fabrika köşelerinde can verdiği bir sistem yarattılar. Türkiye’de şiddetli yoksulluk içinde 6,5 milyon çocuk bulunuyor ve Türkiye’de her 5 çocuktan biri yeterli ve besleyici gıdaya erişemiyor" dedi.
Sevtap Akdağ Karahalı, asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"2024-2025 eğitim ve öğretim yılı başlarken, anadilinde eğitim hakkı dahi yüz yıllık bir sorun olarak hâlâ devam ediyor. Bu eğitim-öğretim yılına da milyonlarca çocuk anadilini kullanamadan başlayacak ve devam etmek zorunda kalacak. En temel insan haklarından biri olan anadilinde eğitim hakkı uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Ancak Türkiye’de Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Çerkes ve Laz halkları için bu hak gasp edilmeye devam ediyor ve tek dilli eğitim modeli uygulanıyor. Anadilinde eğitim talebinin seçmeli derslere indirgenmesi kabul edilemez bir durumdur. İktidara, temel haklara dair uluslararası kararları ve uluslararası sözleşmeleri hatırlatıyoruz."
Sevtap Akdağ Karahalı, "Eğitimde eşit ve özgür bir sistem mücadelesini hep birlikte güçlendirelim" çağrısında bulundu.