Demirtaş: AKP sürekli oy kaybediyor, ülkeyi yönetemiyor  

HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, AKP'nin sürekli oy kaybettiğine ve ülkeyi yönetemez hale geldiğine dikkat çekti. Demirtaş, siyasi bir rehine olduğunu, cezaevlerinin HDP'liler ile dolduğunu vurguladı.

Rehin tutulan, HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Fransa'da yayımlanan L'Humanité Dimanche'nin sorularına cezaevinden avukatları aracılığıyla yazılı olarak cevap verdi.

Demirtaş, gazetenin baskın seçimin zamanlamasına ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi: "Ben seçimin Ekim ayında olabileceğini düşünüyordum, ama biraz daha erkene alındı. Bu kararın alınmasında AKP iktidarının artık ülkeyi yönetemez duruma gelmiş olması etkili oldu. Ekonomik veriler ciddi bir krizi haber verirken, işsizlik, enflasyon, döviz kurları, cari açık gibi ekonomik göstergeler tavan yapmış durumda. Dış politikada tam bir sıkışmışlık, içeride de ciddi sosyal-siyasal sorunlar yaşanırken, AKP sürekli oy kaybediyordu. Bu gidişat AKP’yi tümüyle bitirmeden bir baskın seçimle durumu toparlamayı ve yeniden iktidarı elde etmeyi planladılar."

'5 BİNE YAKIN HDP'Lİ SUÇSUZ YERE CEZAEVİNDE'

Çok zor ve eşitsiz koşullarda seçim yarışına girdiğini ve siyasi bir rehine olduğunu vurgulayan Demirtaş, hakkındaki suçlamaların, sadece konuşmaları ve basın demeçlerime dair olduğunu belirtti. Demirtaş, "Zaten benimle birlikte 9 milletvekilimiz, belediye eş başkanlarımız dahil 5 bine yakın HDP’li cezaevlerinde haksız, suçsuz yere tutulmaktadır" diye ekledi.

HEDEFLER

Seçim programlarının ana maddelerine de değinen Demirtaş, şu özeti yaptı:

"Ekonomi, adalet, demokrasi, eşitlik ve barış gibi temel başlıklarda seçim program vaatlerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Önceliğimiz yeni bir anayasa olacak. Tüm toplumsal kesimleri, yurttaşların temel haklarını güvence altına alan; özgürlüklerin, eşitliğin, yargı bağımsızlığının, kadın özgürlüğünün ve çevre haklarından hayvan haklarına kadar her özgürlük alanının güvencesi olacak bir demokratik anayasanın yapım sürecini destekleyeceğiz. Parlamenter yönetimi demokratikleştirmeyi, yerel yönetimleri güçlendirmeyi esas alacağız. Üretime dayalı bir ekonomi programı ile istihdamı arttıracağız. Hem içeride hem dışarıda mutlak bir barış politikası izleyeceğiz. Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sorununu barışçıl yöntemlerle çözeceğiz. AB’ye tam üyelik sürecini ve müzakereleri hızlandırıp Türkiye’yi AB’ye eşit üye yapacağız."

AVRUPA'YA MESAJ

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Avrupa halkları ve Avrupalı siyasetçilere de şu mesajları verdi:

"Avrupa’nın birçok hükümeti insan hakları konularında samimiyetsiz bir politika izliyor. Mülteci ve sığınmacılar konusu başta olmak üzere kendi ülkelerinde yaşanan dramlara sadece güvenlik ve ekonomi açısından yaklaşıyorlar. Aynı samimiyetsizliği aday ülke Türkiye konusunda da sergiliyorlar. Çoğu zaman buradaki ihlallere karşı sessiz kalmayı tercih ediyorlar. AİHM bile bizim haksız tutuklama dosyamızı 1,5 yıldır gündeme almadı. Ancak Avrupa halklarının ve muhalefetinin bu konularda daha duyarlı olacağına, kendi hükümetlerine karşı seslerini yükselteceklerine inanıyorum."