Demirtaş, The National'a konuştu: Oylarımızı korumamız gerekecek

HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, HDP'nin seçimlerde 'kilit aktör' olduğunu, oyların mutlaka korunması gerektiğini belirtti.

HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli İngilizce yayın yapan uluslararası gazete The National'ın sorularını yanıtladı. Demirtaş, sorulara rehin tutulduğu cezaevinden avukatları aracılığıyla yazılı olarak cevap verdi.

'CEZAEVİNDE OLMAM MEŞRUİYETE GÖLGE DÜŞÜRÜYOR'

Demirtaş cezaevinde olmasının seçimleri sorgulanabilir bir hale getirdiğini söyleyerek, “Bu haliyle hanginiz kazanırsanız kazanın, gönül rahatlığıyla o koltuğa oturabilecek misiniz, diye soruyorum. Çünkü bu yarış devam ederken, cezaevinde kaldığım her gün seçimlerin, dolayısıyla da sonunda seçilecek kişinin meşruiyetine gölge düşürecektir" dedi.

Demirtaş. “Benimkisi bir seçim kampanyası yürütmek değil. Dışarıda yürüyen kampanyayı motive etmeye çalışıyorum sadece" diye belirtti.

'KİLİT AKTÖRÜZ'

Demirtaş, bu koşullara rağmen yine de HDP’nin “kilit aktör” olmaya devam ettiğini söylerken, "Siyaset alanı sadece Kürtler için değil toplumun AKP gibi düşünmeyen diğer kesimleri için de daraltılmıştır" diye kaydetti.

Seçilmesi durumunda cumhurbaşkanlığının yetkilerini dağıtacağını ifade eden Demirtaş, "Çok fazla yetkiyle oturacağım o koltuktan görev süremin sonunda sadece ceketimi alarak ayrılacağım" diye ekledi.

HİLELERE KARŞI UYARDI

Demirtaş, AKP-MHP'nin hilelerine karşı da uyararak, "Seçimlerde karşılaşacağımız ihlallere ve usulsüzlüklere karşı oylarımızı korumamız gerekecek" dedi.

Gazete, haberinde, "Pek çok gözlemci seçimden hemen sonra Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanmasına rağmen mecliste çoğunluk elde edememesi halinde yeniden seçim çağrısı yapabileceğine dair kaygılı" derken, Demirtaş'ın da, "Ne ekonomik, ne siyasi, ne de toplumsal açıdan yeniden bir seçime gitme durumunu bu ülke kaldırabilir" yanıtını verdiğini aktardı.

GAZETE: SANDIK TAŞIMAYLA HDP OYLARI MI HEDEFLENİYOR?

The National, aynı haberinde şu ifadelere de yer verdi:

"Her ne kadar kökleri Kürt siyasetine dayansa da HDP, Güneydoğu'nun dışındaki daha geniş sol kanatlı, laik seçmene hitap ederek 2015 yılında seçim başarısı elde etti."

Gazete, sandık taşıma-birleştirme uygulamasının da, HDP'nin oylarını zayıflatma amacı taşıdığının düşünüldüğüne dikkat çekti.