Dersim Dağ: Bizden çalınanı alacağız

HDP'nin Amed adaylarından Dersim Dağ, “Gençlik olarak bizden çalınan rolümüzü geri alıp bu rolün gereklerini fedakarlıkla yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Enkaz haline gelen iktidarın, koltuğu bırakmamak için tüm toplumu her türlü riske kolaylıkla çekebileceğine işaret eden HDP Amed adaylarından Dersim Dağ, artık tüm toplum kesimlerinin uçurumun kenarına itilmiş olma halinin verdiği bilinçli sorumlulukla tüm gençleri HDP'ye davet etti.

HDP, bu seçimlerdeki aday profiliyle kadınların ve gençlerin partisi de olduğunu bir kez daha gösterdi. Sokak sokak seçim çalışması yürüten HDP’liler, bu özelliğin üzerinde duruyor. HDP Amed 9. sıra adayı Dersim Dağ da en genç kadın adaylardan biri. Henüz 22 yaşında olan Dağ, sorularımızı yanıtladı.

HDP'nin en genç adaylarından birisiniz, gençlerin yoğun katılımının önemi nedir?

HDP Türkiye toplumundaki bütün kesimlerin partisidir. Bu anlamda elbette gençlerin yoğun katılımı önemlidir. Günümüz koşullarında bütün gençlerin bir şekilde siyasetle uğraşması gerekiyor. Bu, toplum olarak kalkınmamız için gereklidir. Gençlerin dahil olmadığı bir siyasi mecranın gelişiminden bahsedilemez.

HDP, gençlere ve kadınlara nasıl hitap ediyor?

HDP, zaten gençlerin ve kadınların partisidir;

* Kadınlar ve gençler partimizin kurucu özneleridir.

* Parti politika, program, strateji ve taktiklerimiz cinsiyet duyarlı olmak zorunda.

* Güncel sosyo politik ve ekonomik sorunlara demokratik çerçevede cevap olmak zorunda olan genç bir partidir.

Genç adayların, ciddi bir muhalif güç olabileceğini düşünüyor musunuz?

Şu anda iktidarın politikalarına siyasi partiler dışında muhalefet eden kimler var; hem Türkiye’de hem de Kürdistan’da? Kürt gençleri, müslüman gençler, laik gençler ve sosyalist gençler. Gezi direnişinin özneleri gençlerdir. Şehir direnişlerinin özneleri ve sürdürücüleri de gençlerdir. Gençler bu topraklarda politikanın gizli kurucuları ve bu politikaların sürdürücüleridir. Bizim Türkiye halkları için yapmak istediğimiz, gençlik olarak bizden çalınan rolümüzü geri almak ve bu rolün gerekliliklerini fedakarlıkla yerine getirmektir.

Nasıl bir siyasal mücadelenin içinden geliyorsunuz, süreç sizi korkutuyor mu?

Aslında bireysel sorulara cevap vermemeyi ilke edinmek istiyorum. Zira hem adaylığım hem de bu partide oluşum sosyolojik nedenlerden de ötürüdür. Kastınız partiler düzeyinde bir aktivizm ise evet ama zorunlu göçe maruz kalmış, gittikleri metropollerde renginden elbisesine kadar her şekilde ötekileştirilmiş, sürekli apolitikleştirilen bir gençliğin neferi olarak böyle bir deneyimler silsilesine sahip olmak bence ‘doğal’ olarak siyasi bir geçmişe sahip olmaktır.

Annemin hep ‘süreçten korkmak korkaklık, korkmamak ise aptallıktır' der. Bence de öyle… Enkaz haline gelen bir iktidar, koltuğu bırakmamak için tüm toplumu her türlü riske kolaylıkla çekebilir. Korkum bireysel nedenlerden ziyade artık tüm toplum kesimleri olarak uçurumun kenarına itilmiş olmamızdır. Bu uçurumun kenarında olma halinin verdiği bilinçli sorumluluktur.

Gençlik saptırılmış gündemlerle apolitikleştirilmeye çalışılıyor. Biz, bunun farkındayız.

Vekil olduğunuzda ilk olarak düzeltmek istediğiniz şey nedir?

İlk şey olarak OHAL’in kaldırılması ve de KHK’ların iptali. Çünkü şu anda siyaset ve toplum üzerindeki en ağır yaptırımlar OHAL ve KHK’lardır.

Başta gençler olmak üzere seçmenlere çağrınız nedir?

Ben dahil genç arkadaşların bu seçimde vekil adayı gösterilmeleri toplumda bir heyecan uyandırmış bunun farkındayım. Vizyonu geniş, kendini geliştiren ve toplumu da geliştirebilecek tüm gençlere siyasete bir şekilde katılmalarını öneriyorum. Kadın haklarının, gençlerin sorunlarının ülkedeki adalet sorunun çözüme kavuşturulmasını isteyen herkesi HDP çatısı altında birleşmeye davet ediyorum.