Dünya basını seçimdeki hileyi ve tehlikeleri yazdı

Erdoğan ve AKP-MHP ırkçı ittifakının hilelerle ‘seçimi kazandıklarına’ dünya basınında geniş yer verilirken, Türkiye’yi daha sert bir yönetimin ve zorlu bir sürecin beklediği uyarılarına dikkat çekildi.

Der Spiegel’in online versiyonunda Hasnain Kazim imzalı haber yorum, “İlelebet Başkan” başlığıyla okuyuculara sunuldu. “Türkie oyladı-ve Erdoğan yine ‘muzaffer’ oldu” denilen haber yorumda, çok sayıda manipülasyon, baskı ve şiddetin olduğunun altı çizildi.

Seçimlerde özellikle Kürdistan’da çok sayıda ihlalin yaşandığı bilgisini paylaşan Spiegel muhabiri, çok sayıda seçim lokaline gözlemcilerin girişine izin verilmediğini kaydetti. Haber yorumda ayrıca Erdoğan ve AKP-MHP ittifakı için topluca mühür basılan oyların olduğu hatırlatılırken, “Erdoğan’ın pek sevilmediği ülkenin güneydoğusundaki bazı seçim lokallerinde silahlı insanlar boy gösterdi” sözlerine yer verildi.

Yorumda gerçekleşmesi en yüksek olan olasılığın ise Erdoğan’ın daha sert bir biçimde ülkeyi yönetmesi olduğuna değinilirken, “Muhalifler daha sert biçimde cezalandırılacak, göstericiler daha ağır bir biçimde dayak yiyecek” denildi.

LE MONDE KÜRT İLLERİNDEKİ HİLELERE YER VERDİ

Fransız Le Monde gazetesindeki haberde, muhalefetin Erdoğan’ın kazandığı ilan edilen seçimlerin sonuçlarına itirazının olduğuna dikkat çekilirken, Kürtlerin parlamentoda kalma çabasının altı çizildi.

Haberde başta Suruç ve Erzurum’da olmak üzere dün gün boyunca ortaya çıkan oy çalma ve toplu oy mühürleme görüntülerine işaret edildi. CHP’nin bu konudaki açıklamalarına değinilen haberde, özellikle Kürt illerinde korkulduğu üzere çok sayıda seçim hilesinin yaşandığına dair yapılan açıklamalara yer verildi.

NYT TÜRKİYE’Yİ BEKLEYEN TEHLİKEYİ DEMİRTAŞ’IN SÖZLERİYLE VERDİ

New York Times (NYT) gazetesinde Carlotta Gall imzalı haberde ise, muhalefet içerisinde önemli bir kesimin bu seçimleri ‘demokrasiyi kurtarmak için son şans’ olarak gördüğüne dikkat çekildi. Buna ilişkin İyi Parti’nin bir yöneticisinin açıklamasına yer verilen haberde, Türkiye’yi bekleyen tehlikeye dair Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden yaptığı konuşmasındaki sözleri aktarıldı.

Demirtaş’ın  ‘karanlık bir tünelden geçileceği’ uyarısına değinilen haberde, tek adam rejiminde insanların nasıl zorlu ve geri dönülmez bir yola gireceklerine dair yaptığı uyarılar da tırnak içinde verildi.

FİGARO : TEK TESELLİ HEDİYESİ HDP’NİN BARAJI GEÇMESİ

Le Figaro gazetesinde İstanbul’daki seçim izlenimleri aktarılırken, HDP’lilerin İstanbul’dan umutlu olduğu ancak Kürdistan’da gün içinde yaşanan hile ve engellemelerden dolayı endişeli oldukları bilgisi verildi.

Haberde Erdoğan’ın seçilmesi ve ırkçı ittifakının çoğunluğu yakaladığının açıklanması ardından ‘tek teselli hediyesinin’ ise HDP’nin yüzde 10 barajını geçmesi olduğu vurgulandı.

Reuters haber ajansının abonelerine duyurduğu seçim haberinde de, diğer basın organlarına benzer başlık dikkat çekti. “Erdoğan seçimi kazandı, muhalefet temkinli” başlığı kullanılan haberde, Erdoğan için ülkenin ‘en popüler ama en çok bölen siyasetçisi’ ifadesine yer verildi.

DER STANDARD: KOMPLO TEORİLERİ ETKİLİ OLDU

Avusturya’da yayınlanan Der Standard gazetesindeki “Erdoğan neden kazandı?” başlıklı yorumda ise, özellikle Türkiye’de hükümetin sıkça kullandığı ‘dış mihraklar’ veya ‘dış düşmanlar’ komplo teorilerinin etkili olduğu savunuldu. Bu teorilerin ülkedeki gerçek sorunların üstünü örttüğüne dikkat çekilen yorumda, seçimin adil olmadığının altı çizildi.

Yorumda ayrıca Türkiye’ye kalanın sadece ‘kıvranmakta olan bir ekonomi’ ve ülkenin yarı seçmenin ‘hayal kırıklığı’ olduğu yazıldı.