Erdoğan’ın Suriyelilerin sayısını abarttığı belgelendi

UNCHR ve Türk hükümetine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün resmi olarak açıklanamayan belgelerini inceleyen Alman Uyum ve Göç Araştırmalar Merkezi’ne bağlı uzmanlar, Erdoğan’ın Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin sayısını abarttığını bildirdi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun bir süredir Türkiye’de 3,6 milyon Suriyeli mültecinin yaşadığını sürekli dile getirerek propagandasını yürütüyordu. Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel’in bu hafta çıkan yeni sayısında yer alan ayrıntılı bir haberde Erdoğan’ın Türkiye’deki Suriyeli sayısını çarpıttığı belirtildi.

Dergiye konuşan Alman Uyum ve Göç Araştırmalar Merkezi’nden Franck Düvell, Erdoğan ve Türk yetkililerinin açıklamalarının aksine Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısının 2,7 ile 3 Milyon arasında olduğunu bildirdi.

Alman göç uzmanı söz konusu sayıya Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Türk İçişleri Bakanlığı’na bağlı çalışan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ancak şu ana kadar yayınlanmayan istatistiklerinden derlediklerini ifade etti.

Türk ve uluslararası kuruluşların yayınladığı rakamlar arasında ciddi şekilde farklılıkların bulunduğunu belirten uzmanlar, Türkiye’de daha önce yaşayan ancak ülkelerine geri dönen veya Avrupa’ya geçen Suriyelilerin de Erdoğan’ın açıkladığı rakamlara eklendiğine dikkat çekiyorlar.