Eşbaşkanlar: Halk için yılmak yok

Hakkari Belediyesi'nde kayyum döneminden sonra göreve başlayan eşbaşkanlar Cihan Karaman ve Hümeyra Armut, halk için aralıksız çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Hakkari Belediyesi'nde kayyum döneminden sonra göreve başlayan eşbaşkanlar Cihan Karaman ve Hümeyra Armut seçildikleri günden bu yana yaptıkları çalışmaları ANF’ye değerlendirdi.

İki buçuk yıl boyunca kayyumun yarattığı bir enkazı devraldıklarını ifade eden eşbaşkan Cihan Karaman, kendilerinin geliştirdikleri projelerin kayyum tarafından yarım yamalak ve kesinlikle kötü bir işçilik ile halka hizmet olarak gösterildiğini belirtti.

Kayyum döneminde belediye de çalışanlarının hepsinin değiştirildiği ve başka yerlerden kendi çevresini işe aldığını söyleyen Karaman, belediyeye dair tüm ihalelerin de çok uçuk fiyatlarda yandaşlara verildiğini belirterek, "Öyle ihaleler yapılmış ki amaç kesinlikle halka hizmet değil, yandaşa hizmet etmek olmuş şöyle bir örnek vereyim. 11 milyonluk bir yol ihalesi yapılmış. Yol ihalesine başlandıktan sonra ise bir doğalgaz ihalesine imza atılmış. Kimse de dememiş ki alt yapı tamamlanmadan üstyapıya geçilmez. Bu yapılan yolların hepsi şimdi doğalgaz ihalesi için yeniden bozulacak 11 milyon çöp edilecek. Kazanan kim? İhaleyi alan AKP’liler" dedi.

Kayyum tarafından "Yapılan çalışmaların" halkın gözünü boyamak amacıyla yapıldığını, ifade eden Karaman, Hakkari halkının paralarının çar çur edildiğini söyledi. Karaman, "Düşünün ki, kışın ortasında buz gibi havada asfalt döktüler. Şimdi o yolların hali perişan. Hizmet için değil de göz boyamak için yapılan her çalışma bizlere külfet olarak dönmüştür. Hakkarililerin boşa giden her kuruşunun hesabını soracağız. Yine devletin yüzde 90 hibesi ile yapılan bir bisiklet yolu projesi vardı. Bizler belediyeyi kazandıktan sonra proje hibeden çıkarıldı. Yani halk cezalandırıldı. Gelen kayyum sadece vurgun yapmaya bu halkın cebinden yemeye gelmiş" diye konuştu.

VALİ PROJELERİN HAYATA GEÇMESİNİ ENGELLİYOR

Göreve geldikleri günden bu yana birçok projelerini hayata geçirmek için harekete geçtiklerinde Vali engeli ile karşılaştıklarını ifade eden Hümeyra Armut, kayyumdan önce belediyede işçi çalıştırma oranlarının yüzde 40 olduğunu, kayyumda ise bu oranın yüzde 60’a çıkarıldığını ifade etti.

Belediyede şu an çalışan birçok kişinin ihtiyaç olmayan alanlarda yığılma yaptığını, asıl ihtiyaç olan yerlerin ise boş olduğunu kaydeden Armut, "İŞKUR’a gidip eleman almak istediğimizde, ‘Vali bey izin vermiyor. Bu konuda yardımcı olamayacağız gibi şeylerle karşılaştık. Sadece İŞKUR’da da değil, birçok kurumda" dedi.

Hakkari’deki en büyük sorunlardan birinin de su sorunu olduğunu kaydeden Armut, Hakkarililere su verme saatini 18 saate çıkarma sözü verdiklerini, fakat sistemde sürekli arıza yaşandığını dile getirdi. Yetkili servisinin Samsun’da olduğu su taşıma sisteminde arızaya zamanında müdahale edilmediğinden şehirde su sıkıntısının devam ettiğini ifade eden Armut, "Bu duruma kalıcı bir çözüm için yeni bir yetkili servis arayışına girdik. Tamir edecek ekibin sürekli Hakkari’de bulunması halinde soruna kısa sürede müdahale edilecek. Bu sorunu halledeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yol çalışmalarına da başladıklarını ve kışa kadar en azından ana yolların yapımını tamamlayacaklarını kaydeden Armut, bisiklet yollarının yapımını da geri çekilen hibeye rağmen borç ile de olsa tamamlayacaklarını söyledi.

Önümüzdeki dönem yapacakları projeler hakkında bilgi veren Armut, "Yine her mahallede bir tandır evi projemiz var. Bu evlerin merkezlerde pazarını oluşturacağız. Böylelikle hem kültürel bir değerimizi yaşatmaya devam edeceğiz, hem de kadınlara kalıcı istihdam alanları oluşturacağız" diyerek konuşmasını sonlandırdı.