İspanya Senatosu’na Abdullah Öcalan önergesi

İspanya senatosunda bağımsızlık yanlısı koalisyon Izquierdas por la Independencia Parlamenter Grubu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumunun görülmesi amacıyla bir önerge sundu.

Esquerra Republicana de Cataluna (ERC) ve Euskal Herria Bildu tarafından kurulan koalisyondan Senatör Gorka Elejabarrieta Díaz ve Laura Castel i Fort'un Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin bir önerge sundu. 

Önergede, Senato İç Tüzüğü hükümleri uyarınca Abdullah Öcalan'ın insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısı yapılırken, bu önergenin Dış İlişkiler Komisyonu'nda görüşülmek üzere işleme konulması talep edildi. 

Senato’ya sunulan önergede Abdullah Öcalan’ın merkezi bir figür olduğu ve barışçıl çözüm arayışındaki etkileriyle tanınan bir lider olduğu vurgulandı. 

Esaret altına alma ve yargılama süreçleri ile AİHM kararları ve tecride de yer verilen önergede, “2019'dan bu yana, dış dünyayla hiçbir teması olmayan ve avukatları veya aile üyeleriyle iletişim kurma imkanı bulunmayan tam bir tecrit altında tutulmaktadır. Bu tecrit politikası, insani ve temel haklarının ihlalidir” denildi. 

Önergede, “Abdullah Öcalan figürü, Türkiye ve Kürdistan'daki barış sürecinde ilerleme kaydedilmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Öcalan yıllar boyunca, çatışmanın çözümü için aşamalı bir yaklaşım ortaya koyan 'Yol Haritası' da dahil olmak üzere, Kürt toplumu tarafından onaylanan çok sayıda barış girişimi ve planı önermiştir. Ancak Türk hükümeti bu önerileri görmezden gelmeyi tercih ederek şiddeti ve acıları devam ettirdi.

Abdullah Öcalan'a özgürlük talebi sadece bir adalet meselesi değil, ahlaki bir zorunluluktur. Öcalan'ın serbest bırakılması, ülke tarihine damgasını vuran şiddet döngüsünün kırılması açısından hayati önem taşımaktadır.” diye belirtildi. 

Dış İlişkiler Komisyonu'na hitaben yazılan önergede şu çağrılar yapıldı: 

1. Türkiye Hükümeti'ni AİHM kararlarına saygı göstermeye ve insan haklarına uygun tutukluluk koşullarını sağlamaya çağırır.

2. İspanya Hükümetini, Türkiye'de Öcalan ve diğer siyasi mahkumlara karşı işlenen insan hakları ihlallerini kınamaya çağırır.

3. İspanyol Hükümetini, AİHM kararlarına uyması, Öcalan'ın avukatlarına ve ailesine erişimini garanti altına alması ve serbest bırakılması için Türk Hükümetine baskı yapmak üzere elindeki diplomatik araçları kullanmaya çağırır.

4. İspanyol Hükümetini, insan hakları konusunun Türkiye ile ikili ilişkilerin gündemine alınmasını teşvik etmeye çağırır.

5. Uluslararası toplumu Abdullah Öcalan'ın durumunu yakından takip etmeye ve özgürlüğünün garanti altına alınması ve haklarına saygı gösterilmesi için Türk Hükümetine baskı yapmaya çağırır.