GÜNDEM 26 EYLÜL 2019

26 Eylül gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kayyumlara karşı Amed, Van ve Mardin merkezli eylemler takip edilecek.

-Brüksel ve Paris katliamlarını finanse ettiği söylenen ve ‘Reqa Kasabı’ lakabıyla tanınan Belçika vatandaşı DAİŞ’li Anouar Haddouchi, QSD’nin elinde. Haddouchi, Belçika’da yargılanmak istiyor.

-Bingöl’de, okuldaki cıvadan zehirlenen çocukların sayısı 100’ü buldu. Durumu ağır olanlar Elazığ’a sevk edildi. Hastanede yatan çocukları ve ailelerini ziyaret eden HDP, durumun ciddiyetine dikkat çekti.

-Rojava Kürdistanı’ndaki izlenimlerini Alman Federal Meclisi’nde anlatan Prof. Gerhard Trabert “Rojava iyi örgütlenmiş demokratik bir bölge, ancak ambargo yüzünden ciddi sağlık sorunları var, onları yalnız bıkmamalıyız” çağrısı yaptı.

-Arjen Arî'nin 9 şiir kitabını ilk defa bir set halinde basan Sor Yayınları Temsilcisi Ronahî, Arî’nin hatırası ve ailesinin hassasiyetine uygun titizlik ve emekle hazırladıklarını söyledi.

-Almanya’da yaşayan Kürtler için hukuk danışmanlığı yapan “AZADÎ e.V.” (Azadî derneği)nin iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından kriminalize edilmesine ilişkin ilk duruşma bugün Berlin İdare Mahkemesi'nde görülecek.

-IPCC tarafından yayınlanan son rapora göre, küresel ısınmanın okyanuslarda yaracağı etkiyi geriye döndürmek bir yana artık sadece olası doğal felaketlere karşı trilyonlarca dolar gerektiren önlemlere odaklanmak gerekiyor.

-Fransa’da her gün yeni bir alanda bütçe kesintisine giden hükümet, savunma bütçesini milyarlarca Euro arttırmakta kararlı.