GÜNDEM 29 EYLÜL 2019

29 Eylül gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kayyumlara karşı Amed, Van ve Mardin merkezli eylemler takip edilecek.

-Alman federal parlamenter Simone Barrientos, yasaklanan Mezopotamya Yayınevi’nin kitaplarının basılması için Almanya, İsviçre ve Avusturya’dan üç yayınevinin başlattığı yardım kampanyasına destek çağrısında bulundu.

-Eşinden şiddet gören kız kardeşi için mücadele veren ağabeyi, baskı ve şiddetle evine dönmek zorunda kalan N.P. için ses olmaya çalışıyor ve bir kadının daha ölmemesi için uğraşıyor.

-UNCHR ve Türk hükümetine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün resmi olarak açıklanamayan belgelerini inceleyen Alman Uyum ve Göç Araştırmalar Merkezi’ne bağlı uzmanlar, Erdoğan’ın Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin sayısını abarttığını bildirdiler.

-İHD Cezaevleri Komisyonu Üyesi Zelal Demiray, hasta tutsakların bir siyasi malzeme olarak kullanıldığını belirtti.

-Bir itirafçının verdiği çelişkili ifadeler nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan ve 89 gündür açlık grevinde olan tutsak Mustafa Koçak’ın ailesi, adil yargılama hakkı ihlal edildiği gibi gençliği de elinden alınmak istenen çocuklarının adalet çığlığına destek verilmesini istedi.

-Van’ın Erciş ilçesinde Urartu Medeniyeti tarafından 3 bin yıl önce dikilen Erciş üzümü halkın geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

-Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan açıklamada, Avrupa’da var olan ağaç türlerinin beşte ikisinin, yerli türlerin ise dörtte üçünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı.