GÜNDEM 10 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-HPG Komuta Konseyi yıllık toplantısının gerillanın savaş performansını olumlu etkileyeceğini belirten Erdal, "Türk devleti Garê'deki esirleri kurtarmak isteseydi, 40 uçak yerine 4 demokratik, barışsever insan gelseydi bu mesele daha rahat çözülürdü" dedi.

-Belçika’daki PKK davasının avukatı Jan Fermon, Genelkurmay’ın eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in tehditleri ardından Avrupa hükümetlerinin sessizliğine tepki göstererek, “Avrupa ülkeleri tehlikeli bir oyun oynuyor” dedi.

-HDP'ye yönelik artan saldırılara ilişkin konuşan HDK Ankara Eş Sözcüsü Emek Başaraner, Şiddet bir bakıma iktidarın politik alışkanlığı ancak 6 milyon HDP seçmeninin de bu iktidara karşı direnme gibi bir politik alışkanlığı var" dedi.

-Berî Her Tiştî Zarok Derneği'nin çalışmalarına ilişkin bilgiler veren derneğin Başkanı Cevahir Sadak Düzgün, Kürt çocuklarının kendi kültürleri ve kimlikleri ile yaşamaları için eğitimler verdiklerini belirtti.

-14 Mart’ta Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaleti’nde yapılacak parlamento seçimlerinde Die Linke’de listesinde iki Kürt aday da yarışıyor.

-Almanya’da hükümet, göçmenlerin uyumunu ülkeye gelmeden önce başlatacak bir planı hayata geçirmek istiyor.

-Bugüne kadar 230 bini aşkın kişinin yaşamına mal olan Yemen’deki iç savaşta önemli petrol kaynaklarının bulunduğu Marib’deki çatışmaların savaşın sonucunu belirleyebileceği savunuluyor.

-Sonlarına dair farklı teoriler üretilen Neandertal insanının yok oluş tarihinin bilinenden çok daha eski olduğu savunuluyor.