GÜNDEM 11 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk ordusunun Garê’de katlettiği esirlerin, Eylül 2019’da Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve CHP Genel Başkanı’na mektup yazdıkları ve serbest bırakılmaları için çaba gösterilmemesinden yakındıkları öğrenildi.

-Van’da sadece son bir ay içinde 8 kadının katledilmesi üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran kadın dernekleri, kadın katliamlarına karşı duyarlılık çağrısında bulundu.

-Bundan 50 yıl önce yapılan 12 Mart 1971 darbesinden sonraki yıllarda, askeri mahkemelerce yargılanan Türkiye devrimci hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilirken Mahir Çayan, Sinan Cemgil, İbrahim Kaypakkaya ve dahası çatışmalarda hayatını kaybetti.

-KJK Koordinasyonu Üyesi Besê Erzincan, “Toplumsal örgütlenme düzeyimiz; erkek egemen sistem karşındaki direnişimiz, ideolojik, siyasi, askeri olarak geldiğimiz aşama, dünya kadınlarına öncülük misyonumuzu geliştirdi” dedi.

-Şengal’deki direniş çadırı 100’üncü gününü geride bırakırken, halk yeni fermanlara karşı direnişi büyütme çağrısı yapıyor.

-Demokratik Yerel Dernekler Platformu, 12 Mart’ta gerçekleştirilen Halepçe, Gazi, Qamişlo’da gerçekleştirilen katliamları protesto etmek amacıyla 13 Mart günü Frankfurt’ta yapılacak eyleme katılma çağrısında bulundu.

-BM’nin insani yardım programları için ihtiyaç duyulan paranın sadece yüzde 45 kadarı sağlanabilirken, en önemli donatör olan AB ‘insani yardım kapasitesini güçlendirme’ önerisinde bulundu.

-Uzay’da etkinlik çabalarını sürdüren Rusya ve Çin, Ay’da bilimsel çalışmaların yürütüleceği bir istasyon kurmak için iş birliği yapacaklarını duyurdular.

-İngiltere’de bir evin yakınına düşen küçük bir meteoridin günümüzden 4,6 milyar yıl önce oluştuğu sonucuna varıldı.