GÜNDEM 12 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-İktidar güçlerinin, kadınların verdiği mücadeleyi kendi iktidar sistemi içerisinde eritmeye, çalıştığını söyleyen KCK Genel Başkanlık Konsey Üyesi Sozdar Avesta, "Kadınlar bir daha erkeğin kurmuş olduğu tuzaklara düşmeyecek kadar örgütlüdür" dedi.

-Kürt Halk Önderi Öcalan’ın Roma’da olduğu dönemde eşiyle birlikte katledilen İran’ın eski bakanlarından Daryuş Forouhar’un kızı Parastou Forouhar, babasının katledilmeden önce Abdullah Öcalan ile telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

-Gazi katliamı üzerinden 26 yıl geçti. Geçen bunca zamanda asıl sorumlular hala yargılanmadı.

-PYD Meclis üyesi Süleyman Ereb, Şam’ın 12 Mart 2004’te Qamişlo’da gerçekleştirdiği katliam ile Kürt ve Arap halkı arasında geliştirmek istediği düşmanlığa, halkların 19 Temmuz devrimiyle cevap verdiğini söyledi.

-Fransa’da sömürge döneminde çalınan tarihi eserlerden sonra şimdi de İkinci Dünya Savaşı döneminde Yahudilerden gasp edilen eserlerin tespit edilmesi tartışılıyor.

-Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası çok sayıda kuruluş, geçtiğimiz yıl beşte bir oranında artan açlık krizi nedeniyle milyonlarca kişinin ölümünün kapıda olduğu uyarısında bulunuyor.

-Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın en ağır etkileri büyük kısmı yoksul ülkelerden oluşan tropikal bölgelerde görülecek.