GÜNDEM 14 EYLÜL 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- KDP, Türk devletinin Güney'e yönelik saldırılarında sürekli yer aldı. Barzani ailesi, Özgürlük Hareketi'ne ve Kürt halkına karşı birçok ihanet gerçekleştirdi. KDP işbirlikçiliğinin tarihi ise Mahabad Cumhuriyeti dönemine kadar uzanıyor.

- Türk devleti PKK ve YJA Star gerillalarını bahane ederek Maxmur’a yönelik saldırılarını sürdürüyor. Ancak saldırıların asıl nedeni gerillalar değil çünkü gerillanın Maxmur’dan çekilmesinin üzerinden henüz 1 yıl geçmeden yine siviller hedef alındı.

- EGM'nin 2024 Uyuşturucu Raporu, Türkiye'nin uyuşturucu trafiğinde kilit bir nokta olduğunu belirtirken; klasik uyuşturucuların yanı sıra, satışı ve tüketimi hızla artan metamfetaminin de Kurdistan ve dünyaya yayılma merkezi olarak Türkiye gösteriliyor.

- Kurdistan ve Türkiye merkezlerinde kayıp yakınlarının gerçekleştirdiği eylemler takip edilecek.

- 12 Eylül faşist darbesinin hedefindeki devrimcilerden Nevin Berktaş, 12 Eylül’den daha ağır yasalar getirmek isteyen AKP-MHP iktidarına karşı sesler yükseldiğini vurgulayarak, “Dipten gelen dalgalara dikkat kesilmek gerek. Mutlaka bir yol açılacak” dedi.

- BM Suriye Soruşturma Komisyonu yayınladığı yeni bir raporda Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de sivil yerleşim yerlerini hedef almaya devam ettiğini kaydetti. Komisyon, bu saldırıların savaş suçu kapsamında olabileceğini kaydetti.

- Yönetmen Ömer Biçer, “Hamile bir anne, baba ve yedi çocuktan oluşan bu aile, yakılarak katledilir. Katliamın üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına rağmen, köyde bu dehşet dolu olayın izlerini hâlâ görmek mümkün” diye belirtti.