GÜNDEM 15 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Irak Merkezi hükümetinin Şengal'e yönelik yaptığı tehditler ve saldırı planı ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Bakurê  Kurdistan (Kuzey Kürdistan) 1990’daki Newroz’a doğru yeni bir uyanışa gebeydi. Girê Şêra’da 13 ARGK gerillasının şehadeti ve Kamuran Dündar’ın cenaze töreni sonrası Nusaybin’de başlayan serhildan, dalga dalga yayıldı.

-Nuray Sancar, iktidarın HDP üzerinde herhangi bir düzenleme ya da baskı ile kendilerine doğru bir oy hareketini garanti edemediği için taban üzerinde bir baskı oluşturmanın onun için tek seçenek gibi göründüğünü ifade ediyor.

-Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Sol Parti teşkilatının kongresinde alınan kararla Şengal’de Êzidîlerin öz yönetimleri için verdikleri mücadeleye desteklenmesi gerektiği belirtildi.

-Dêrazor’un Baxoz bölgesinde yaşayan Şems El Hemud ve oğlu Tamir Haşim El Etawi, QSD tarafından özgürleştirilen topraklarında yaşamlarını yeniden örüyor.

-İran devleti, bölge bölge Kürt halkının özelliklerini tespit ederek, ‘yumuşak’ güçle eritme siyaseti sonuna kadar kullanıyor.

-Şili’de diktatör Pinochet döneminde ailelerinden koparılarak illegal bir şekilde evlatlık verilen çocukların annelerinin arayışı sürüyor. Şimdi anneler çocuklarını DNA testleri ile bulabilecek.