GÜNDEM 16 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile avukat ve aile görüşmesinin gerçekleşmesi ve sağlığına ilişkin bilgi alınması talebiyle düzenlenen epylemler takip edilecek.

-Irak Merkezi hükümetinin Şengal'e yönelik yaptığı tehditler ve saldırı planı ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan, “Artık tüm dünya Rêber Apo'nun nasıl bir lider olduğunu gördü. Bu yüzden dünyanın birçok yerinde sendikalar önderliğe sahip çıkıp, özgürlüğü için kampanyalar başlattı” dedi.

-Kürt Halk Önderi’nin fiziki özgürlüğü sağlanması ve üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması amacıyla devam eden Özgürlük Nöbeti’ni bu hafta Mantes la Jolie’den gelen grup Kürt devraldı.

-Kürtlere karşı işlenen soykırım suçlarının yargılanması için uluslararası arenada girişimlerde bulunan gazeteci-yazar Ali Mahmoud, ANF’ye verdiği söyleşide Halepçeli yaralıların kaderlerine terk edildiklerini belirterek “Halepçe’nin yıllardır kapanmayan yaraları için acilen göstermelik değil, sonuç alıcı işler yapılmalı” çağrısında bulundu.

-HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, iktidarın örgütlü toplumdan korktuğunu belirterek, “Bunun için korku yayıyor, hapsediyor, evlerinde izole ediyor. Toplumu hayattan tecrit ediyor” dedi.

-Britanya Kürt Halk Meclisi, salgından dolayı Newroz’un kitlesel olarak değil, ancak her yerde yaratıcı yöntemlerle kutlanacağını açıkladı.

-Yapılan bir araştırmada, İspanya’da 4 bin yıl önce hüküm süren El Argar medeniyetinin en az bir döneminde kadınların yönetici konumda oldukları sonucuna ulaşıldı.

-Küresel ısınmaya neden olan gazların salınımının azaltılmasında önemli görülen elektrikli taşıtların halen yeterli düzeyde talep görmemesinin nedenleri dikkat çekiyor.

-Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında ciddi anlaşmazlıklara neden olan Nil nehri üzerindeki dev baraj için BM’ye başvuruldu.