GÜNDEM 5 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

KDP'nin Kürdistan topraklarını Türk devletine peşkeş çektiği tepkisinde bulunan YJA Star Anakarargah komutanı Beritan Dersim, "KDP dışında herkes Türk işgaline karşı çıkıyor. Gerilla var olduğu sürece Kürdistan'ı hiç bir işgalciye bırakmayacaktır" dedi.

Uluslararası hukuk ve siyaset uzmanı Prof. Norman Paech CPT raporlarına ve AİHM’in kararlarına rağmen Avrupa’nın tecrit karşısındaki sessizliğini  “İmralı hukuk ve insan hakları açısından Avrupa’nın en karanlık sayfasıdır” sözleriyle eleştirdi. 

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Garê'de gerilla noktalarına KDP güçlerinin gönderilmesi ardından acil toplanarak Kriz Masası oluşturdu. KNK tarafları diyaloga çağırdı.

Fransız hükümet, Türk devletinin paramiliter örgütü Bozkurt hareketini yasakladı. Yasal bir varlığı olmayan bir grubun yasaklanması, pratikte nasıl işleyecek ve Ankara rejiminin diğer uzantılarına dokunulacak mı?

KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın İmralı'da tutsak olduğu gün kadar (21 yıl 765 gün) pankart eylemine çağırdı.

HDP Van Milletvekili, ‘Çöktürme Planı’yla birlikte siyasi soykırımlarla sindirilmek istenen HDP’nin perspektifine bağlı olarak yolunda ilerlemeye kararlı olduğunu söyledi.

UEFA, Ermenilere yönelik katliam çağrısı yapan Azeri futbol kulübü Karabağ’ın yöneticilerinden birinin üyeliğini askıya aldığını duyurdu. 

Kamerun hükümeti, "ayrılıkçı" isyancılar ile güvenlik güçleri arasında kanlı çatışmaların yaşandığı İngilizce konuşulan bölgede iki gün içerisinde dört okula saldırı olduğunu, 6 öğretmen ve 10 öğrencinin alıkonulduğunu açıkladı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 4 kişiyi katlettikten sonra öldürülen cihatçı Kujtim Fejzulai konusunda polisin hataları, hükümet tarafından itiraf edildi.