Gerilla cenazeleri yaklaşık 4 aydır bekletiliyor

Amed’in Lice ilçesi kırsalında 3 Haziran’daki bir hava saldırısında hayatını kaybeden 4 gerillanın cenazesi, yaklaşık dört aydır ailelerine verilmiyor.

HPG gerillaları İbrahim Çelik (Mahir Andok), Yusuf Kayran (Zinar Akro), Abdullah Turhan (Reber Amed) ve Ömer Demir’in (Serhildan Mazi) cenazeleri, otopsi için getirildikleri Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde rehin tutuluyor.

Lice’ye bağlı Bayirli Mahallesi kırsalında 3 Haziran'da bir operasyon sırasında düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybeden 4 HPG gerillasının cenazesi, önce 44 gün boyunca operasyona alanına bırakıldı. Ailelerin cenazelere yaklaşması engellendi. Daha sonra ailelerin aldığı cenazeler savcılığa teslim edildi. Cenazeler bu kez morgda bekletilmeye başlandı.

Gerillaların ailelerinin DNA testi için verdikleri kan örneğinden sonra, cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti.

Savcılık, DNA testi sonuçlarına ilişkin iki gün önce HPG’lileri ailelerini arayarak, cenazelerin kimlik bilgilerinin tespit edildiğini bildirdi.

Bunun üzerine aynı gün İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan alınan cenazeler, kargo uçağıyla Cumartesi günü Amed’e getirildi.

Gazi Yaşargil Hastanesi’nin morguna kaldırılan cenazeleri alman için savcılığa başvuran aileler, Kayapınar Jandarma Karakolu’na yönlendirildi.

Askeri yetkililerin ailelere, “cenazeleri vereceğiz” sözleri üzerine hastane önüne giden aileler cenazeleri alamadı.

Bunun üzerine askeri yetkililer ile bir kez daha görüşen ailelere, cenazelerin hafta içerisinde verileceği belirtildi.

HPG’li Yusuf Kayran’ın (Zinar Akro) annesi Meliha Kayran, “10 Haziran’da DNA testi yapmak için Diyarbakır il Jandarma Komutanlığına gittik. Sonra Dicle Üniversitesi Hastanesine gittik, orada DNA testi için kan verdik. Ardından 23 gün geçmesine rağmen hiçbir sonuç alamadık ve tekrardan kan verdik” dedi.

Cenazelerin nerede olduğunu 25 gün sonra öğrendiklerini sözlerine ekleyen Kayran, cenazelerin hala kırsalda olduğunu öğrendiklerinde başvurdukları askeri yetkililerin kendilerine “güvenlik” gerekçesiyle alana girmelerinin engellendiğini belirtti.

İHD Amed Şubesi’ne hukuki yardım talebinde bulunduklarını ifade eden anne Kayran, “16 Ağustos’ta aileler ile birlikte olayın yaşandığı yere gittik. Cenazeleri oradan alabildik” dedi.

İzmir’den Amed’e kan vermek için 4 kere geldiğini anlatan Kayran, “Dün beni aradılar DNA sonucu cenazenin bize ait olduğunu söylediler. İki cenaze parçalanmıştı, diğer iki cenazenin ise bedeni hala sağlamdı. Ardından kargo ile cenazelerimi İstanbul’dan Diyarbakır’a gönderdiler. ‘Hafta içi cenazelerinizi teslim edeceğiz’ diyorlar ama hala bir şey yok” ifadelerini kullandı.

DNA testleri sonucu cenazelerin kime ait olduğu belli olmasına rağmen cenazelerin bekletildiği hastane önünde aileler beklemeye devam ediyor.