Hakkari'de 50 bin oya müdahale

Hakkari’de sandıkların taşınması sonucu 3 seçmenden 1’i etkilenecek. Üstelik sandıklar, HDP'nin yüzde 70'in üzerinden oy aldığı yerlerden korucu bölgelerine taşınıyor.

YSK, Hakkari Valiliğinin 24 Haziran seçimlerinde 134 köy ve mahalledeki sandıkların 38 yere taşınıp birleştirilmesi için yaptığı başvuruyu da kabul etti. Hakkari merkez, Gever (Yüksekova), Şemzînan (Şemdinli) ve Çelê (Çukurca) ilçelerinde yaklaşık 150 bin kayıtlı seçmenin 3’te 1'i başka bir yerde oy kullanmak zorunda kalacak.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari’de 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde yüzde 90’lara varan oy oranıyla birinci parti çıkıp 3 milletvekili çıkardı. HDP’nin Hakkari’de 24 Haziran’da da benzer sonuçla çıkması bekleniyor. Ancak HDP’nin çok güçlü olduğu köy ve mahallelerde bulunan sandıklar 'güvenlik gerekçesiyle’ korucu köylerine taşınacak. Sandıkların taşınması ile birlikte 50 binin üzerinde seçmen etkilenecek.

AKP HALKIN İRADESİNDEN KORKUYOR

DBP Hakkari İl Eşbaşkanı Süleyman Kanat, AKP’nin Hakkari’de halkın iradesinden korktuğunu belirterek, Hakkari halkının AKP’ye büyük bir ders vereceğini söyledi. Kanat, YSK ve AKP’nin halkın oy kullanmasını engellemeyi amaçladığını vurguladı.

YSK’nın Gever'de sandıkları özellikle Dara bölgesine taşınması kararının kabul edilemez olduğunu ifade eden Kanat, şunları söyledi: "Dara bölgesine taşınması bilinçlidir. Dara bölgesinde husumetli aileler var. YSK seçmenin oy kullanılmamasını hedefliyor. Ayrıca sandıklar Hakkari genelinde korucu olan köylere taşınacak. Tüm engellemelere rağmen halkımızı sandık başına gidecek ve oylarını kullanacak. Tüm halkımız, sandık görevlisi gibi sandıklara sahip çıkacak.”