Yaşamını yitiren hasta tutsak törenle toprağa verildi

Afyonkarahisar Cezaevi’nde tedavisi uzun süre engellenen ve hayatını kaybeden ağır hasta tutsak Hayrettin Yılmaz’ın cenazesi, kitlesel bir törenle Siirt’in Eruh ilçesinde toprağa verildi.

Hayrettin Yılmaz, 14 Mart Pazar günü Afyonkarahisar 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde hayatını kaybetti.

Yılmaz’ın cenazesi ailesi tarafından aynı gün akşam saatlerinde alınarak, Eruh’a doğru yola çıkarıldı.

Cenaze sabah saatlerinde Siirt’te ulaştı. Yılmaz’ın cenazesini taşıyan konvoy, Siirt Eruh yolu boyunca 3 kez durduruldu, ilçe merkezinde bir kez durduruldu.

Türk polisi, cenaze ile birlikte gelen 300’e yakın kişinin ilçeye girişlerine izin vermeyeceklerini belirterek Genel Bilgi Taraması’nı (GBT) dayattı.

Uzun bir bekleyişten sonra konvoydakilerin geçişine izin verildi. Tutsağın cenazesi, kalabalık grubun eşliğinde Oymakılıç (Bereşa) köyünde, jandarma ablukası altında toprağa everildi.

65 yaşındaki Hayrettin Yılmaz’ın, akciğer kanseri vardı.  Yılmaz’ın ayrıca ülser, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları, tiroid bezinde nodül ve önemli diş sorunları bulunuyordu. Türk yetkililer koronavirüsü gerekçe göstererek, uzun süre Yılmaz’ın tedaviye erişimini engellenmişti. Ayrıca hakkında verilen ceza bir yılın altına düşmesine rağmen, denetimli serbestlik hakkı da verilmemişti.